Třetí den olympijské kvalifikace: Češi vypadli, v sobotu je čeká reparát

Lubomír Jančařík vypadl v prvním pavouku druhé fáze s Vladislavem Ursuem z Moldavska po prohře 2:4. Ještě však bude mít opravnou šanci v sobotu. Naopak Hana Matelová předvedla luxusní obrat z 0:2 na 4:2 s Lupuleskuovou a postoupila do dalšího kola, ale v něm v nervy drásající bitvě padla 3:4 s Britt Eerlandovou.


Odkazy v průběhu turnaje:

ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu kvalifikace můžete vidět ZDE

⏰ 16:00 - Česká jednička prohrála po velké sedmisetové bitvě s Britt Eerlandovou 3:4. Hana Matelová tentokrát nastoupila do utkání skvěle a chytla dobře začátek. I ve druhém setu byla o něco lepší než její soupeřka a vedla 9:8, ale drobný náskok nevyužila a set prohrála. Hrály se krásné výměny a vše směřovalo k tomu, že rozhodovat budou jen drobné detaily. V pátém setu Matelová otočila z 8:10 na 12:10 a dostala se do vedení 3:2, jenomže Eerlandová už má velké zkušenosti a ani to ji nerozhodilo. Přísným bekhendovým topspinem diktovala hru a Matelová byla nucena se bránit. V sedmém setu odskočila Nizozemka do drobného vedení a to už si v koncovce uhájila a vyhrála sedmý set 11:8. Matelová tak stejně jako Jančařík bude muset o olympijské hry zabojovat v opravném pavouku.

🎙Ohlasy Renáty Štrbíkové: "Potkaly se dvě velmi zkušené hráčky, které si nedarovaly ani jeden míček. Velmi důležitá byla druhá sada, ve které byla Hanka ještě o trochu lepší, ale těsnou koncovku nakonec prohrála. A na konci měla Eerlandová bohužel trochu více štěstí. Trefila tam jeden kant a přechod zpod stolu a přesně tyhle detaily rozhodly o vítězství. Myslím si, že klidně mohla 4:3 vyhrát i Hanka, ale to se nedá nic dělat. Na dobré výkony se nehraje. Musíme o to zabojovat v sobotu."

⏰ 12:00 - Hana Matelová rozjásala české barvy, protože předvedla skvělý obrat a hlavně výborný výkon. Přitom Lupuleskuová na ni nastoupila ve velkém stylu a rozstřílela ji 11:1. Druhá sada byla podobně jako u Jančaříka vyrovnanější, ale stejně ji vyhrála soupeřka. Jenže pak Matelová změnila podání i styl hry. První topspiny začala hrát pomaleji a na větší faleš, protože zjistila, že v rychlosti se se soupeřkou rovnat nemůže a rázem se průběh začal otáčet. Klíčovým momentem byla čtvrtá sada, ve které česká hráčka odvrátila dva setboly a vyhrála 12:10. Pak už dominovala a zaslouženě si dokráčela pro postup a výhru 4:2. V dalším kole ji od 16:00 čeká Britt Eerlandová.

⏰ 10:20 - LubomírJančařík bohužel prohrál hned v prvním kole druhé fáze s Moldavanem Vladislavem Ursuem 2:4. Jeho soupeř začal skvěle a první set vyhrál jednoznačně 11:3. Pak však Jančařík trochu srovnal tempo a druhý set byl výrazně vyrovnanější, i když jej česká jednička také prohrála. Koncovku třetí sady však už Jančařík zvládl a zdálo se, že by se mohl zvednout, jenomže při následném vedení 5:3 udělal Ursu osm bodů v řadě a zase překlopil misky vah na svoji stranu. Český hráč bojoval a opět snížil na rozdíl jednoho setu, jenomže pak si Moldavan opět pomohl servisem v koncovce a rozhodl o své výhře. Jančařík tak má den na regeneraci a v sobotu odpoledne na něj čeká opravná šance.

🎙Ohlasy Lubomíra Jančaříka: "Když jsem viděl los, tak se mi docela líbil, ale věděl jsem, že budu muset přejít přes Ursua, který je podle mě dost podceňovaný, protože hraje jen v Polsku a téměř nikam nejezdí, ale je to skvělý hráč. Bohužel to dnes rozhodl jeho dobrý, ale neregulérní servis. To pak rozhoduje, když prohraju set 11:9 a přitom jsem pokazil pět nebo šest příjmů. To pak nejde hrát. Snažil jsem se vymýšlet a zkoušet, ale když jsem to dal volně, tak mě poslal, protože techniku má skvělou. Navíc ještě hrál výborně banán, který tady velmi rychle zabírá na potahu, takže jsem musel být precizně postavený. S tím jsem se pak relativně vypořádal, ale na podání jsem recept nenašel. Nevadí, teď zregeneruji a v sobotu je další šance."

Evropská olympijská kvalifikace, Sarajevo

1. kolo druhé fáze:

Vladislav Ursu (Mol.) - Lubomír JANČAŘÍK 4:2 (3,8,-12,5,-8,8)

Hana MATELOVÁ - Izabela Lupuleskuová (Srb.) 4:2 (-1,-8,9,10,5,8). 2. kolo: Britt Eerlandová (Niz.) - Hana MATELOVÁ 4:3 (-4,9,-5,9,-10,7,8).

související články