Poslední šance na Paříž! Ve středu startuje olympijská kvalifikace

Čtveřice českých hráčů bude od středy bojovat v Sarajevu o místenky na olympijské hry do Paříže. Lubomír Jančařík, Pavel Širuček, Hana Matelová a Zdena Blašková už znají své soupeře ve skupinách.


Odkazy v průběhu turnaje:

🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE

Mužští zástupci mají oba čtyřčlenné skupiny a narazí v nich na polské soupeře. Lubomír Jančařík má jako jedničku Milosze Redzimského a Pavel Širuček se střetne se Samuelem Kulczyckým. Širuček je navíc ve své skupině až nasazená trojka, takže další velkou výzvou bude souboj s Eduardem Ionescem z Rumunska. S dalšími soupeři by Češi měli být žebříčkovými favority. „Luboš má výhodu vyššího postavení na žebříčku oproti Pavlovi a to se promítlo i do losu skupiny. Myslím si ale, že oba dva hráči mají určitě šanci postoupit, pokud se sejde forma a štěstí, které je vždy potřeba. Lubošovi soupeře musíme pořádně nastudovat, protože Švýcara Stolla a Bulhara Kodjabasheva tolik neznáme. S Redzimským to samozřejmě nebude nic jednoduchého, ale známe ho i z tréninků. Určitě může Luboš porazit i jeho. Pavel v poslední době měl dobrou výkonnost a pokud na ni naváže, i on se popere o postup. Oba mají velkou výhodu v tom, že olympijské kvalifikace si už zažili a tento specifický styl turnaje znají,“ nacházel pozitiva Josef Plachý.

Hana Matelová jako 11. nasazená hráčka je jedničkou ve své skupině. Také ona v ní má tři soupeřky. Italku Vivarelliovou, Nizozemku Helleovou a Moldavanku Chiriacovovou. „Los může být vždy lepší i horší, ale myslím si, že ho Hanka nemá špatný. Vivarelliová jako dvojka je přijatelná, ale na druhou stranu Helleová má dva sendviče a je s nimi dost nepříjemná. Hanka s ní však hrála na mistrovství Evropy, kde vydřela výhru, a alespoň tak ví, do čeho jde. Poslední hráčku jsme neznaly, ale už jsme si ji našly na videu a rozhodně nic nepodceníme,“ řekla po losu české jedničky reprezentační trenérka Renáta Štrbíková. 

Zdena Blašková má jako jediná česká hráčka skupinu pouze tříčlennou, což je pravděpodobně výhoda. Je však až nasazenou trojkou a zejména s Portugalkou Shao Jieni to bude mít extrémně obtížné. „Zdenča má tříčlennou skupinu, ve které má dvě levačky, což vzhledem k jejímu hernímu stylu, příjmu a podání není úplně ideální. Na druhou stranu však se Shao Jieni odehrála velmi vyrovnanou partii a nikde není napsáno, že ji nemůže porazit. Hodně to však bude o utkání s Yilmazovou. Věřím, že i ona se pořádně popere o postup,“ dodala Štrbíková k české dvojce. 

Z úvodních skupin postoupí do následného KO systému vždy dva nejlepší ve skupině. Ti se pak utkají ve vyřazovacím pavouku, ze kterého postoupí na olympiádu oba finalisti. Následně se odehraje další vyřazovací pavouk bez již postoupivších hráčů, ze kterého opět postoupí oba finalisti a poražení semifinalisté si to spolu rozdají o poslední postupový flek. Pro hráče ze třetích a čtvrtých míst v základní skupině turnaj končí.

související články