Šest českých medaili na šampionátu Masters

V Římě skončilo mistrovství světa veteránů, což byla akce doposud nevídaných rozměrů. Přes šest tisíc hráčů a hráček z celého světa bojovalo o medaile v jedenácti věkových kategoriích mužů a žen. Mezi nimi bylo také sto pětačtyřicet českých zástupců.

Přivezli šest medailí, škoda, že žádná z nich nebyla zlatá. Dvakrát stála při medailovém ceremoniálu na stupních vítězů Anděla Potůčková. Skončila stříbrná ve smíšené čtyřhře nad 90 let, kde měla za spoluhráče Emila Orlíka, stejně tak druhá byla ve čtyřhře žen se švédskou spoluhráčkou Ragnhild Lundbergovou. S ohledem na nízký počet účastníků v nejstarších kategoriích však na turnaji odehrála v obou soutěžích jen pět zápasů.

Mladší členové české výpravy se na medaili nadřeli přece jen o něco více. Miroslav Cecava se ve dvouhře mužů nad 65 let probojoval až do semifinále, kde prohrál s Japoncem Masataka Tokaiem 0:3 (-6,-8,-9). Rovněž ve čtyřhře společně se svým spoluhráčem Jiřím Vojtkem došli až mezi čtyři nejlepší. V semifinále však už byla nad jejich síly švédská dvojice Per Gustafsson, Ake Hus. Prohráli s ní 1:3 (-7,5,-6,-8).

Na bronzové medaile dosáhly ještě další dva páry s českou účastí. V kategorii nad 75 let hrál Karol Korbel s malajským spoluhráčem Ling Tiing Sikem. Vedli si až do semifinále skvěle, ale pak narazili na čínský pár Huang Jianjiang, Wang Yin a prohráli s ním 0:3 (-6,-5,-4). V kategorii nad 85 let nastoupil František Kyncl po boku Chorvata Josipa Martinoviče. Také oni došli až do semifinále. V něm prohrál se švýcarským párem Horst Iffland, Horst Schwiegers 0:3 (-6,-5,-4).

Těsně pod stupně vítězů se dostal ve dvouhře nad 45 let Petr Wasik. Jeho jízdu turnajem zastavil ve čtvrtfinále Rakušan Tarek Al Samhoury, který ho porazil 3:2 (-9,-9,12,9,6). Ve dvouhře mužů nad 80 let byl ve čtvrtfinále také Jaroslav Schlappl. Prohrál těsně s Dánem Erlingem Borgem Nielsenem 2:3 (7,8,-8,-6,-3). Ve čtyřhře nad 40 let sahali po medaili také Jiří Gráf s Ivanem Karabcem. Ve čtvrtfinále je však nakonec vyřadil francouzsko-anglický pár Thomas Guignat, Zhi Guang. Vítězství 3:0 (5,9,11) bylo poměrně jednoznačné.

Velkolepá oslava stolního tenisu jako sportu pro všechny poprvé v historii nabídla také soutěže para sportovců. Ti soutěžili celkem v osmi kategoriích. Do Říma se přijeli bavit hráči a hráčky od 40 do 99 let. Vůbec nejstarší účastnicí turnaje byla Číňanka Yuet Yu Wa, které je právě zmiňovaných 99 let. Vítězi singlů nejmladší kategorie nad 40 let se stali stále ještě aktivní portugalský reprezentant Joao Monteiro a finská reprezentantka Marina Donnerová.

Kompletní výsledky turnaje najdete ZDE

související články