Petr Bohumský doufá, že uvidí zahájení OH v Paříži

Stolní tenis bude hrát na olympiádě v Paříži už podesáté. Poprvé se turnaj pod pěti kruhy konal v Soulu v roce 1988. Jubilejním desátým vrchním rozhodčím bude Petr Bohumský. Je to nejen obrovský úspěch pro muže, který během své kariéry už řídil všechny největší turnaje na světě, ale také pro celý systém vzdělávání rozhodčích v rámci České asociace stolního tenisu.

O své nominaci víte téměř celý rok. Jakou přípravu jste musel absolvovat, školení, konference, semináře. Zkrátka, jak moc odlišná byla letošní sezona?

Nastavil jsem si pro ten rok svůj plán. Přerušil jsem pracovní zapojení a věnoval se prakticky jen stolnímu tenisu. Absolvoval jsem za ten rok 30 turnajů, viděl v akci skoro všechny hráče a kouče, a taky oni mne. Spolupracoval jsem s lidmi, se kterými budeme pracovat i v Paříži. Proto jsem byl také rád, že jsme zvládli upořádat světovou olympijskou kvalifikaci ve smíšené čtyřhře v Havířově. Plán myslím vyšel, u spousty aspektů práce vrchního rozhodčího jsem si uvědomil, že se dají dělat podstatně profesionálněji.

Absolvoval jste něco, co vás samotného překvapilo? Něco ve smyslu, že jste třeba ani netušil, že to bude součástí vašich povinností.

Asi jsem si specifika olympijského turnaje uvědomoval, ale můžu říct, že mě překvapilo, do jakého detailu a s jakým kapacitním nasazením se věci chystají. Na každou drobnost existuje expert, který se o ni stará. Připravují se i věci, které se na akcích běžně řeší až za pochodu. Dalším oříškem je propojení činností a kompetencí mezi organizátorem Paris 2024 a mezinárodní sportovní federací, v našem případě ITTF.

Jak velký tým budete řídit? Na kolika se bude hrát stolech, kolik budete mít zástupců a kolik bude rozhodčích u stolů?

Hrát budeme na čtyřech stolech. Zástupce mám tři, rozhodčích nominovaných ke stolu je dvacet, rozhodčích na další činnosti šestnáct. Ještě k nám patří sedmičlenný turnajový výbor (Jury). V nominacích se velmi striktně dodržuje rovné rozložení napříč světadíly a samozřejmě i rovnost pohlaví. Mými zástupci budou Číňanka Wu Fei, Kolumbijka Yoanna Ramirez a domácí Vincent Blanchard. Se všemi už jsem měl možnost v těchto rolích pracovat a jejich výběrem, který jsem nemohl jakkoli ovlivnit, jsem byl nadšený.

Olympijský turnaj určitě není největší, co do počtu účastníků, ale zřejmě je nejprestižnější. Souhlasíte s tím?

Souhlasím. Každý národní olympijský výbor může do dvouher vyslat nanejvýš dva hráče, takže existují turnaje s ještě silnějším obsazením. Ale ta ohromná sledovanost, propojení s ostatními sporty a čtyřletý cyklus dělají z olympiády tu nejdůležitější sportovní událost.

Vnímáte účast na olympiádě také trochu v rovině společenské události? Budete mít například možnost být na zahajovacím ceremoniálu?

Vnímám, že se jedná o velikou událost, ale myslím, že držím profesionální odstup, nejedu tam na výlet. Myslím, že u sportovců funguje rovina společenské události v mnohem větší míře, jsou spolu v olympijské vesnici sbírají společně body do pořadí národů. Z minulých akcí typu her s více sporty vím, že si opravdu chodí navzájem fandit, což mě ve stolnětenisové hale moc baví. Je poznat, že jsou v hledišti diváci, kteří se na pingpong obvykle dívat nechodí. Na zahajovacím ceremoniálu skoro jistě budu, těsně před ním ještě zkoušíme, tak věřím, že už bude vše klapat a budu moci vyrazit na nábřeží Seiny. Na jiné sporty se ale nechystám, možná některé z těch, co budou probíhat také na EXPO, házená, volejbal, lákalo by mě jezdectví ve Versailles.

Ptal jste se některého ze svých předchůdců, co řídili turnaje na předchozích hrách, na nějaké podrobnosti, nějaké rady?

Nemusel jsem moc hluboko do historie, protože minulý olympijský turnaj v Tokiu řídil Werner Thury z Rakouska, současný šéf komise rozhodčích ITTF, se kterým úzce spolupracujeme více než deset let. Ten mi podrobně nasdílel všechny zkušenosti. Hodně z toho čerpám.

Podle informací ČOV by mělo na hrách v Paříži působit, včetně vás, celkem čtrnáct českých rozhodčích. Zajímalo by vás setkat se s některými ze svých kolegů či kolegyň a popovídat si vašich sportech?

Při předchozí účasti na olympiádě mládeže se mi podařilo setkat se s českými sportovci a realizačním týmem ČOV. Rozhodčí z jiných sportů tam byli také, ale nějakou českou rozhodcovskou komunitu napříč sporty zatím nemáme.

Kdy odlétáte do dějiště her a začne vaše práce ihned po příletu?

Odlétám v úterý 23. července a ano, rovnou z letiště na poslední kontrolu světel. Ve středu je losování a příjezd ostatních rozhodčích. Ve čtvrtek a pátek se pořád něco nacvičuje a od soboty hrajeme.

V řadě sportů na hrách budou mít k dispozici rozhodčí moderní techniku k analýze sporných momentů. Myslíte si, že by například i stolní tenis na takto významné akci mohl mít k dispozici něco podobného jako je v tenise Jestřábí oko?

Jsem velký zastánce toho, aby stolní tenis podobná technická zařízení využíval, a to nejen na takto významné akci. Jeden pokus proběhl v roce 2021, kdy byla možnost opravného prostředku oficiálně zavedena a implementována na několika významnějších turnajích WTT. Zpětné vyhodnocování zejména složitých pravidel o podání však celý proces natolik zkomplikovalo, že se dnes tzv. TTR (Table Tennis Review) vůbec nikde nepoužívá. Ještě měsíc a půl před olympiádou proběhl ze strany ITTF pokus ve zjednodušené verzi uplatnit možnost revize aspoň na rozhodnutí o dotyku síťky nebo hrany stolu, ale to už nebylo proveditelné technicky ze strany organizátorů. Navíc si myslím, že by se taková věc nemusela testovat zrovna na olympijském turnaji a po jejím zavedení bude potřeba získat nějaké zkušenosti, jak na straně rozhodčích, tak na straně hráčů a trenérů.

A nějaké přání závěrem?

Známým, kteří slibují, že se na mne budou dívat v televizi, říkám, že já doufám v televizi nebudu. To už by musel být během turnaje pěkný průšvih. Ale zato bych měl velký a detailní záběr. Osobně bych chtěl především popřát jediné české hráčce na turnaji Haně Matelové, aby se jí dařilo a byla se svojí hrou spokojená.

související články