Zbyněk Špaček oceněn kongresem ETTU

Volný den soutěží na evropském šampionátu družstev ve švédském Malmö využily týmy, které se probojovaly do osmifinále, k odpočinku a tréninku, delegáti evropských asociací se naopak sešli na pravidelném kongresu. Českou asociaci na něm zastupovali její předseda Nikolas Endal a na osobní pozvání ETTU také Zbyněk Špaček.

Jednání řídil zastupující prezident Pedro Miguel Moura a tříhodinové setkání se neslo ve velmi přátelském a pracovním duchu. Jednání se zúčastnilo 34 osobně a 7 on line delegátů z celkového počtu 58 národních asociací.

Zástupkyně generálního sekretáře Galia Dvoraková prezentovala aktivity ETTU, veliký úspěch sklidila zpráva o novém seriálu turnajů pro mládež, jehož jedna část se bude konat také v říjnu v Plzni. Prezentaci o jeho přípravě přednesl Nikolas Endal. Vznikne nový projekt pro hendikepované hráče a hráčky European PARA Challenge U23. Rovněž bylo rozhodnuto o tom, že finálový turnaj letošního ročníku Champions League dne uskuteční na jaře příštího roku v německém Saarbrückenu.

Rovněž byl prezentován nový evropský žebříček, Galia Dvoraková ve svém projevu dále vyzdvihla obrovský nárůst zájmu o evropský stolní tenis na sociálních sítích, hovořilo se rozpočtu a také o drobných změnách ve všech soutěžích, organizovaných ETTU. A nezapomnělo se ani na veliké gratulace prezidentce ITTF Petře Sörlingové ke kandidatuře do Mezinárodního olympijského výboru.

Součástí kongresu bylo také ocenění několika významných osobností, mezi nimiž byl také bývalý předseda ČAST Zbyněk Špaček. Obdržel Čestné uznání za přínos pro evropský stolní tenis. „Cenu obdrželo celkem šest osobností a je pro mne obrovská čest dostat toto ocenění společně například se Zoranem Primoracem, Tamarou Boroš a dalšími lidmi, které za ta léta velmi dobře znám. Byl jsem dvanáct let předsedou naší asociace a úzce jsem s vedením ETTU a ostatními kolegy spolupracoval. Je velmi milé, že po Nikolasi Endalovi a Martě Novotné, kteří stejné ocenění obdrželi předloni v Kluži, jsem třetím Čechem, kterému se této cti dostalo,“ řekl po skončení kongresu Zbyněk Špaček.

Připomněl, že je to sice cena jmenovitě pro něj, ale on ji vnímá jako ocenění celého českého stolního tenisu za dobu, kdy byl v jeho čele. „Evropská asociace tvoří takovou velkou rodinu, je to jiné než v rámci ITTF. Spousta delegátů z jiných zemí mi upřímně blahopřála a já moc dobře vím, že tohle opravdu upřímné bylo. Zorganizovali jsme v posledních letech několik významných mezinárodních akcí, juniorské evropské šampionáty, turnaj TOP 10 mládeže a snažili jsme se, aby byl český stolní tenis v Evropě vidět. Tohle ocenění je dokladem toho, že se nám to dařilo a věřím, že stále daří.“

související články