Hana Matelová už zná los olympijského turnaje

Největší svátek sportu začíná už tento pátek a součástí olympijských her v Paříži bude pochopitelně také turnaj ve stolním tenise. Soutěžit se bude o pět sad medailí. V singlech, družstvech a také v mixu. Jediná česká hráčka na turnaji Hana Matelová už zná los a rozhodně není z těch nejpříjemnějších. V prvním kole ji čeká patnáctá hráčka světového žebříčku Xiaoxin Yang z Monaka.

V roce 2021 na cestě za svým jediným titulem na světovém okruhu WTT v Tunisu ji česká reprezentantka porazila, ale v Paříži to rozhodně jednoduché mít nebude. "Mohlo to být samozřejmě lepší, mohlo to být ale také horší. My se známe, už jsem ji jednou porazila, takže to určitě bude mít v hlavě. Naposledy v Lize mistryň mě ale zase porazila ona. Je to nepříjemná hráčka s trávou na bekhendu, ale já se na ten zápas dobře připravím a odvedu stoprocentní výkon. Jinak už mám za sebou první trénink v hale. Je to ideální hala pro stolní tenis. Ani velká a ani malá. Má být vyprodáno, takže atmosféra bude skvělá. Moc se těším a teď už jen čekám na přesný čas, kdy budu hrát," vzkázala přímo z Paříže česká reprezentantka.

Olympijský turnaj začne v sobotu 27. července úvodními zápasy ve dvouhře mužů a žen. O den později se rozehraje rovněž soutěž ve smíšené čtyřhře. Družstva přijdou na řadu od 5. srpna. Ve dvouhrách se na hry kvalifikovalo 67 mužů a stejný počet žen. Vzhledem k tomu, že zemi mohou reprezentovat pouze dva hráči a hráčky, chybí ve startovní listině několik zvučných jmen. Za všechny lze uvést například aktuální německou jedničku podle světového žebříčku Patricka Franzisku, který se nevešel do nominace v týmové soutěži a nemůže tedy hrát ani singl.

I tak má turnaj hvězdné obsazení, jak se na olympijské hry sluší. Dva nejvýše nasazení ve dvouhře mužů jsou Číňané Wang Chuqin a Fan Zhendong. Turnajovou trojkou je mladičký Francouz Felix Lebrun, který vloni vyhrál Evropské hry, a čtyřkou pak Brazilec Hugo Calderano. Nechybí Lin Yun-Ju z Čínské Tchaj-peje, Japonec Tomokazu Harimoto nebo úřadující evropský šampion Němec Qiu Dang.

V soutěži žen jsou rovněž nejvýše nasazené Číňanky. Světová jednička Sun Yingsha a zkušená obhájkyně zlata z Tokia Chen Meng. Japonka Hina Hayatová je turnajovou trojkou a Korejka Shin Yubin čtyřkou. Nejlepší Evropanka Bernadette Szoczová je nasazená jako číslo pět. Hana Matelová je podle nasazení dvaačtyřicátá.

Zajímavou statistiku nabídla na sociálních sítích ITTF. Vybrala nejstarší a nejmladší hráče turnaje. Tak například nejstarším účastníkem turnaje ve stolním tenise v Paříži je Řek Panagiotis Gionis, kterému je 43 let. Jen o rok mladší je Němec Timo Boll, ten ale bude hrát jen v soutěži družstev. Mezi veterány už se může počítat také třiačtyřicetiletý Chuang Chih-Yuan z Čínské Tchaj-peje nebo Ind Sharath Kamal Achanta. Těmi nejmladšími jsou naopak sedmnáctiletí junioři Felix Lebrun a také Polák Milosz Redzimski. Osmnáct let má Kanaďan Izaac Quek.

Suverénně nejstarší hráčkou na turnaji bude legendární Lucemburčanka Ni Xia Lian. Ta letos oslavila už jedenašedesát let. O tři roky mladší je Chilanka Zhiying Zeng, šestačtyřicet je Marianě Sahakianové z Libanonu. Na opačném konci pomyslného žebříčku jsou šestnáctileté juniorky Miwa Harimotová z Japonska, Hana Godaová z Egypta a Ali Fathimathová, reprezentující Maledivy.

Olympijský turnaj ve stolním tenise bezesporu nabídne špičkový sport. Na minulých hrách v Tokiu nezískali trochu překvapivě všech pět zlatých Číňané. Ma Long a Chen Meng sice vyhráli dvouhry, soutěže družstev ovládly rovněž oba čínské týmy, ale smíšená čtyřhra se stala kořistí japonského páru Jun Mizutani, Mima Itoová. Podaří se tento úspěch navázat dvojici Tomokazu Harimoto, Hina Hayatová? A je možné, že by využil domácí prostředí ve dvouhře Felix Lebrun? Nebo může silný francouzský tým sesadit z trůnu suverénní Číňany? Na to si budeme muset počkat až do posledního hrací dne, tedy do 10. srpna.

Kompletní informace o olympijském turnaji v Paříži najdete ZDE

související články