Podpořte neslyšící stolní tenisty na cestě na ME

Národní tým sluchově postižených hráčů ve stolním tenise se chystá na letošní mistrovství Evropy, které se bude konat ve druhé polovině října letošního roku v řeckém městě Loutraki. S nemalými náklady na účast se chystá pomoci také Česká asociace stolního tenisu, nicméně členové týmu se rozhodli požádat o podporu formou sbírky také další fanoušky tohoto sportu.

Historie stolního tenisu neslyšících má v Česku dlouholetou tradici. Novodobá historie aktivní mezinárodní účasti neslyšících hráčů se začala psát roku 2011, kdy se tým umístil na krásném 5. místě na mistrovství Evropy. Následující rok pak díky tomuto výsledku dostal příležitost soutěžit na mistrovství světa v Japonsku, kde dokázal i přes skupinu smrti s Čínou a Ruskem ve světové konkurenci dosáhnout na 9. místo. V soutěži jednotlivců se Michal Kratochvíl probojoval mezi 16 nejlepších a Roman Matouš mezi 32.

Český národní tým neslyšících má prozatím z evropských šampionátů jedinou medaili ve čtyřhře, kdy ve švédském Malmö vybojovali Roman Matouš s parťákem Romanem Šlechtou v roce 2007 bronz.

V roce 2017 Češi startovali také na Deaflympiádě a až do covidového období se pravidelně účastnili dalších významných evropských akcí. V roce 2019 vyrazili na mistrovství Evropy do Bulharska, kde se v soutěži družstev umístili na 7. místě. Michal Kratochvíl v jednotlivcích narazil na evropskou jedničku Thomase Keinatha, se kterým svedl urputný souboj a jako jediný hráč z celého turnaje ho dokázal obrat o dva sety. Nakonec však skončil bez medaile na pátém místě.

Po vynucené několikaleté covidové přestávce se soutěžení na světové scéně v letošním roce na jaře znovu rozjelo. Češi vyrazili na mezinárodní turnaj neslyšících do německých Cách, který pod hlavičkou SKN Plzeň v konkurenci deseti týmů celý vyhráli.

Návrat na mezinárodní úroveň se vydařil, hráči tak připravují pálky a leští míčky směrem k mistrovství Evropy v říjnu letošního roku.

Jdete do toho s nimi?

Odkaz na dobročinnou sbírku najdete ZDE

související články