Druhý den olympijské kvalifikace: Jančařík a Matelová postoupili

Druhý den olympijské kvalifikace rozhoduje o postupujících. Lubomír Jančařík se mezi ně zařadil po bezpečné výhře nad Stollem a stejně na tom byla Hana Matelová. Pavel Širuček ani Zdena Blašková je bohužel nenapodobili a s šancí na Paříž se loučí.


Odkazy v průběhu turnaje:

ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu kvalifikace můžete vidět ZDE

🕷21:30 - Také česká ženská jednička už zná los druhé fáze olympijské kvalifikace. Hana Matelová se v prvním kole od 12:00 potká se Srbkou Izabelou Lupuleskuovou, v případě postupu na ni čeká Holanďanka Britt Eerlandová. 

⏰ 19:30 - Hana Matelová zvládla velmi suverénně svůj poslední duel v základní skupině s Chiriacovovou a vyhrála 4:0. Drobné problémy měla jen ve třetí sadě, ale zvládla obrat a vyhrála 11:8. Jinak velmi jistě kontrolovala celý průběh a zlepšila si náladu po dopolední prohře s Italkou Vivarelliovou. Ze skupiny tak postoupila z druhého místa. 

🎙Ohlasy Hany Matelové: Je důležité, že jsem to zvládla. První cíl byl postoupit ze skupiny a tím, že hodně jedniček prohrálo, tak se to promíchá. Stejně pokud chci postoupit, tak budu muset někoho porazit. A jestli to bude v první, druhém nebo třetím či čtvrtém kole je jedno. Prohru s Vivarelliovou jsem měla trochu v hlavě, ale měla jsem hlubší debatu s trenérkou a věřím, že to zabere. Zítra jdu pořádně do toho!

🕷18:45 - Lubomír Jančařík už zná svůj los pro druhou fázi. V pátek v 10:20 se střetne s Vladislavem Ursuem z Moldavska. V případě postupu pak na něj čeká slovenský obranář Wang Yang. 

⏰ 17:00 - Zdena Blašková na turnaji bohužel končí. S Turkyní Yilmazovou svedla obrovskou sedmisetovou bitvu, kterou však nedotáhla do vítězného konce. Jen jedna strana stolu byla vítězná. Každý lichý set česká hráčka vyhrála, ale sudé prohrávala. Za stavu 3:3 na otočce vedla 5:1 a zdálo se, že už si postup uhraje, jenomže její soupeřka udržela pevné nervy a srovnala. V koncovce ještě Blašková vedla 9:7, pak ale Yilmazová uhrála čtyři body v řadě a vyhrála nejtěsnějším možným poměrem.

🎙Ohlasy Zdeny Blaškové: "Nechci říct, že jsem byla lepší, ale v zápase bylo spoustu míčků, které jsem měla dobře rozehrané a pokazila jsem je. Tradičně jsem měla problémy na příjmu od levačky, tentokrát mi hrála naražené do forhendu, které se mi nedařilo zpracovat. Je to škoda a mrzí mě to, protože jsem si to prohrála úplně sama."

⏰ 13:40 - Lubomír Jančařík je prvním českým hráčem, který si uhrál postup! V posledním utkání ve skupině byl velkým favoritem, což se mu podařilo potvrdit. Švýcarský obranář Loic Stoll marně hledal zbraně proti tvrdým útokům české jedničky a Jančařík vyhrál bezpečně 4:0. Ze skupiny tak jde z druhého místa a zahraje si druhou fázi turnaje, která se bude skládat ze dvou KO pavouků.

⏰ 12:50 - Pavel Širuček bohužel jako první z Čechů z turnaje vypadl. A kousat se to bude hořce, protože ve skupině vyhrál dva zápasy, včetně toho s nasazenou jedničkou skupiny Eduardem Ionescuem. Dnes ale byl nad jeho síly Samuel Kulczycki, se kterým prohrál 1:4. Širuček prohrál první dva sety poměrem 9:11, a to přitom ve druhé sadě vedl 5:0. Pak sice dokázal snížit a okamžitě se vrátil do boje o postup, ale požadované tři sety neuhrál. I přes solidní formu tak na turnaji končí.

⏰ 11:10 - Haně Matelové vstup do druhého hracího dne nevyšel. S Deborou Vivarelliovou, kterou v posledním zápase v Havířově jen tak tak porazila, tentokrát padla 1:4. Italka byla od počátku aktivnější a zvládla lépe koncovky prvních dvou setů. Ve třetí sadě si Renáta Štrbíková vyžádala pro svoji svěřenkyni oddechový čas za stavu 4:6 a Matelová se vrátila do hry, když po odvrácení dvou setbolů ukradla set pro sebe. Vivarelliovou to však vůbec nevyvedlo z rytmu a nadále těžila ze skvělého servisu a dokráčela k výhře již v poklidnějším tempu. Česká jednička však nemusí skládat zbraně, protože večer bude mít postup i nadále ve svých rukou. 

🎙Ohlasy Hany Matelové: "Neměla jsem vůbec rytmus její hry. Trefovala jsem hodně kantů, když jsem měla připravený balón, tak jsem ho nedokázala dohrát. Navíc jsem jí velmi špatně přijímala opačný servis, který jsem nedokázala pořádně zaříznout. Sice se cítím fajn, ale tentokrát mi to prostě nesedlo. Ale nic se neděje, důležité je zvládnout večerní zápas a když ho vyhraju, tak bych měla postoupit. A pak by začal úplně jiný turnaj. Třeba jsem si slabší chvilku vybrala teď a vrátí se mi to."

Evropská olympijská kvalifikace, Sarajevo

Výsledky 2. dne: 

Skupina E: Samuel Kulczycki (Pol.) - Pavel ŠIRUČEK 4:1 (9,9,-6,6,9), Eduard Ionescu (Rum.) - Benjamin Zijadic (Bos.) 4:0 (6,4,7,6)

Skupina F: Lubomír JANČAŘÍK - Loic Stoll (Švý.) 4:0 (6,5,7,5), Milosz Redzimski (Pol.) - Denislav Kodjabashev (Bul.) 4:0 (5,8,9,4)

Skupina K: Debora Vivarelliová (Ita.) - Hana MATELOVÁ 4:1 (9,9,-10,4,5), Tanja Helleová (Niz.) - Alexandra Chiriacovová (Mol.) 4:3 (-5,7,-6,8,9,-9,9), Hana MATELOVÁ - Alexandra Chiriacovová (Mol.) 4:0 (3,1,8,7), Debora Vivarelliová (Ita.) - Tanja Helleová (Niz.) 4:3 (7,4,-9,-9,-8,9,9)

Skupina B: Ozge Yilmazová (Tur.) - Zdena BLAŠKOVÁ 4:3 (-5,6,-7,6,-9,8,9), Shao Jieni (Por.) - Ozge Yilmazová (Tur.) 4:0 (14,9,3,9)

související články