Čtvrtý den olympijské kvalifikace: Matelová dřela, ale nestačilo to

Evropská olympijská kvalifikace pro Česko skončila. Hana Matelová sehrála s favorizovanou Yu Fu neskutečnou bitvu plnou krásných výměn, ale nakonec prohrála v sedmi setech. Bude tak muset doufat, že se kvalifikuje ze světového žebříčku.


Odkazy v průběhu turnaje:

ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu kvalifikace můžete vidět ZDE

⏰ 18:50 - Hana Matelová svedla s Portugalkou Yu Fu velmi dlouhou a vyčerpávající bitvu, na jejímž konci bohužel prohrála 3:4. Soupeřka ji trápila servisem, na který si česká jednička postupně zvykala. Často se hrálo v dlouhých výměnách, ve kterých byla aktivnější Češka, ale jakmile dala Yu Fu šanci, ta ji forhendem potrestala. Možná rozhodující okamžik nastal v pátém setu, kdy Matelová vedla 6:2, ale i s trochou smůly set nedohrála. I tak ale srovnala a i v sedmém setu vedla o dva míčky, jenže to bylo málo. Matelová i přes velkou snahu prohrála 3:4.

🎙Ohlasy Hany Matelové: "Rozhodující byl příjem a pátý set. Srovnala jsem z 0:2 na 2:2 a vedla jsem o čtyři míčky. To jsem prostě měla dohrát. Měla jsem trošku peška v jedné výměně na konci, kde to soupeřce spadlo na hranu. Celý zápas byl o pár balónech..."

🎙Ohlasy Josefa Plachého k celému turnaji: "Pavel se už v tréninku jevil velmi dobře a věřil jsem, že i právě toho Ionesca může porazit, protože spolu nikdy nehráli a může mít ze Širdy respekt. Pavel hrál celý turnaj opravdu dobře. Je velká škoda, že se dvěma výhrami nepostoupí ze skupiny, ale rozhodl duel s Kulczyckým. Bohužel je to o žebříčkovém nasazení, museli jsme počítat s tím, že bude mít těžší soupeře. V utkání s Kulczyckým rozhodovaly maličkosti. Občas to bylo o štěstí nebo o pár lehčích míčcích, které Pavel zkazil. Kdyby je proměnil, mohlo to být jinak. Ale celkový dojem z turnaje je u něj určitě pozitivní."

"U Luboše jsme hned po losu byli rádi, že nemá Zeljka a Gardose a že bude hrát s někým jiným. Redzimski je velmi kvalitní a těžký soupeř, ale i tak tam měl Luboš šance v prvních dvou setech, které s dobrými hráči je potřeba využít, jinak to může dopadnout tak, jak to dopadlo. Ve zbylých zápasech ve skupině potvrdil, že je favorit a pohlídal si je. V pavouku se to vše bohužel odvíjelo od servisu a příjmu. Oba dva hráči mají vynikající podání, Ursu navíc i neregulérní. Pak už si hráč tolik nevěří, chybí mu návaznost a je to celkově mnohem těžší. V důležitých fázích, kdy se to mohlo překlopit, nevyšel příjem, což mě moc mrzí. Luboš totiž jinak hrál velmi dobře, nechal tam všechno a udělal pro to maximum. Čekají nás ještě dva turnaje v Chorvatsku a Slovinsku a po nich uvidíme, na co to bude stačit."

⏰ 15:30 - Hana Matelová je ve druhém kole. Srbku Sabinu Surjanovou přehrála bezpečně 4:0. Klíčový byl první set, ve kterém česká hráčka vedla 10:6, ale nechala soupeřku srovnat. Nakonec využila až sedmý setbol a to zlomilo odpor soupeřky. Matelová hrála velmi jistě, agresivně a nenechala nikoho na pochybách, kdo postoupí do druhého kola. V tom ji čeká možná největší favoritka turnaje Yu Fu.

🎙Ohlasy Hany Matelové: "Sabině se podle mě celý turnaj moc nevydařil a působila trochu zlomeně. Zvlášť po prvním setu, který jsem nakonec dotáhla do vítězného konce, když jsem proměnila snad sedmý setbol. To bylo klíčové. A dobré bylo také to, že jsme spolu hrály v Singapuru a věděly jsme s trenérkou, co na ni platí. Teď se jdeme rychle podívat na video na Yu Fu a zkusíme vymyslet taktiku proti ní. Bude klíčové hrát a nenechat ji tvořit. Minule mě úplně rozebrala, ale hrály jsme v malé hale, takže doufám, že tady budu mít více času. Není to sice soupeřka, kterou bych si vybrala, ale tak to je a musíme se s tím poprat. Budu doufat, že tu třeba také není v takové formě."

⏰ 13:00 - Lubomír Jančařík z Evropské kvalifikace na olympijské hry nepostoupí. S Maďarem Szudim prohrál v koncovkách první tři sety a i když nic nevzdal a snažil se o obrat, dokázal uhrát jen dva sety. V tom šestém měl v klíčovém okamžiku smůlu a dostal prasátko o hranu a v koncovce jej zradil příjem, se kterým bojoval celý zápas. Jeho cesta kvalifikací tak skončila.

🕷12:00 - Také Hana Matelová už ví, s kým bude hrát. Los jí přisoudil Srbku Sabinu Surjanovou, se kterou se česká jednička potkala v Singapuru, kde po boji vyhrála 3:2. Surjanová v pátek vypadla po na pohled překrásném zápase s Ukrajinkou Margarytou Pesotskou. V případě postupu by se Matelová utkala s velkou favoritkou turnaje Portugalkou Yu Fu. 

🕷11:00 - Lubomír Jančařík už zná los 3. fáze turnaje. Jeho prvním soupeřem bude Adam Szudi z Maďarska. Ten v pátek nejprve porazil Paula Drinkhalla 4:0 a pak prohrál s Italem Mihaiem Bobocicou 1:4. Na postupujícího z tohoto duelu čeká Fin Benedek Olah.

🔒10:45 - První postupující do Paříže jsou známí! Ze druhé fáze kvalifikace postoupili Milosz Redzimski z Polska a nestárnoucí řecký obranář Panagiotis Gionis. Mezi ženami se na olympiádu kvalifikovaly přemožitelka Hany Matelové Britt Eerlandová z Nizozemska a Britka Anna Hurseyová.

Evropská olympijská kvalifikace, Sarajevo

Výsledky 4. dne: 

1. kolo: Adam Szudi (Maď.) - Lubomír JANČAŘÍK 4:2 (5,10,11,-4,-8,8), Hana MATELOVÁ - Sabina Surjanová (Srb.) 4:0 (13,2,7,6)

2. kolo: Yu Fu (Por.) - Hana MATELOVÁ 4:3 (12,8,-9,-8,8,-7,6)

související články