První den olympijské kvalifikace: Širuček dvakrát vyhrál, ale postup jistý nemá

První den Evropské olympijské kvalifikace přinesl šest českých zápasů. Čtyři z nich byly vítězné, prohráli jen Jančařík a Blašková, a to s jedničkami skupin a velkými favority. To Širuček jedničku Ionescua porazil, jenomže skupina se tak zamotala, že bude muset vyhrát i s Polákem Kulczyckým, aby postoupil dál. Šanci na druhou fázi ale stále mají všichni čtyři čeští hráči


Odkazy v průběhu turnaje:

ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu kvalifikace můžete vidět ZDE

⏰ 17:50 - Pavel Širuček přidal druhou výhru na turnaji, a to s naprostým přehledem. Bosenský hráč Benjamin Zijadic absolutně nebyl soupeřem pro Širučka, který ve všech čtyřech setech vyhrál 11:4. Český hráč byl mnohem jistější na příjmu i na servisu, čímž otupil jakoukoliv snahu soupeře. Přesto však jeho radost kalí fakt, že ve čtvrtečním programu bude muset porazit i Poláka Kulczyczkého, protože ten prohrál 3:4 s Ionescuem. V případě, že by Pavel Širuček prohrál také 3:4, mezi těmito třemi hráči by se počítaly míčky. 

Lubomír Jančařík naopak bohužel ve čtyřech setech prohrál. Přitom v úvodních dvou sadách v koncovce vedl, ale ani jednou ji nedokázal dohrát. Redzimski se uklidnil a začal hrát výrazně lépe. Ve čtvrtém setu ještě Jančařík zabojoval a srovnal z 5:9 na 9:9, ale i třetí koncovku v zápase nakonec prohrál. O postup tak bude hrát se švýcarským obranářem Stollem. 

🎙Ohlasy Pavla Širučka: "Tento zápas byl opravdu v pohodě. Soupeř nic nedal. Měl obrovský problém s mým servisem, což se mi u leváka snad ještě nestalo. A i když něco trefil, tak se mi podařilo to nějak vrátit a dostat se zpět do výměny. Musím přiznat, že jsem se cítil opravdu dobře."

⏰ 16:10 - Hana Matelová absolutně nedala šanci své mladé soupeřce Tanje Helleové a porazila ji 4:0. Nizozemka má na obou stranách sendvič, takže Matelová musela hrát obezřetně a měnit styl hry. Výrazně jí však pomohlo, že se obě již potkaly na mistrovství Evropy. Nejvyrovnanější sada byla ta druhá, kdy Holanďanka uhrála osm bodů, ale jinak česká jednička ukázala, že zápas měla plně pod kontrolou.

⏰ 12:50 - Zdena Blašková svůj první zápas hrála s nasazenou dvojkou celého turnaje a velkou favoritkou na postup Shao Jieni z Portugalska. Začala výborně a první set vyhrála bez větších problémů, jenomže ve druhém neproměnila několik setbolů a její soupeřka srovnala. Levoruká hráčka tradičně těžila z výborného atypického podání, které Blaškové dělalo problémy. Přesto však Češka srdnatě bojovala o každý balón a velkou favoritku trápila. Nakonec se však před jejím uměním musela sklonit a prohrála 2:4. 

🎙 Ohlasy Zdeny Blaškové: "Myslím si, že jsem podala dobrý výkon. Měla jsem radost z toho, jak jsem hrála. I minule, když jsem proti ní nastoupila, tak jsem prohrála osm v pátém, takže jsem věděla, že se s ní dá hrát. Je to škoda, ale má mnohem větší zkušenosti a věděla, co na mě platí a v důležitých momentech zahrála dobře. Minule jsem jí paradoxně tu sekyrku přijímala dobře, ale to byla malá hala, podání bylo rychlejší a mně vyhovovalo tempo i rotace. Tady je hala větší a některé ty servisy byly do poloviny stolu, takže jsem to měla daleko. Navíc bylo těžké, kam to podání půjde a kolik tam bude falše, protože to velmi dobře střídala. Ale na to, že je to levačka, tak jsem podle mě těch příjmů zkazila ještě málo."

⏰ 10:20 - Pavel Širuček a Lubomír Jančařík odstartovali turnaj náramně. Havlíčkobrodský hráč nastoupil proti jedničce ve skupině Eduardu Ionescovi a v první sadě vedl 10:6, jenomže ji nedokázal dohrát do konce. Pak však i s lehkým přispěním rozhodčí, která Rumunovi pískala servisy, Širuček našel recept a srovnal stav. Hra se neustále přelévala ze strany na stranu, liché sety vyhrával Ionescu a sudé český reprezentant. V poslední sedmé sadě měl Širuček ohromnou smůlu a dostal tři nechytatelná prasátka, ale i tak si vypracoval vedení 10:6. Sám sebe i diváky dost napínal, ale nakonec poslední mečbol topspinem na zadní lajnu proměnil a mohl vydechnout úlevou. Lubomír Jančařík hrál naopak se čtyřkou ve skupině. Kodjabashev však ukázal, že na tomto turnaji nebude lehkých soupeřů a českou jedničku trápil. Jančařík vyhrál dva první sety a pak drobně polevil, ale klíčovou bitvu ve čtvrté sadě uzmul pro sebe a nakonec dokráčel k výhře 4:1 na sety. 

🎙 Ohlasy Lubomíra Jančaříka: "První set prvního zápasu nikdy není jednoduchý a je velmi důležitý. Vedl jsem 10:7 a soupeř srovnal na 10:10, ale koncovku jsem zvládl dobře. Ve třetím setu jsem ale podle mě trochu polevil. Závěr už byl zase dobrý. Byl jsem malinko překvapený, že soupeř hrál dost dobře. Nedivil jsem se tomu, ale trochu mě překvapilo, že až tak. Každopádně dobrý start, v hale se mi hraje dobře a mám radost i z losu, protože konečně je to pro mě změna. V poslední době jsem pořád hrál jen se Zeljkem a Gardosem a to už bylo únavné, protože máme podobný styl hry. Když člověk přeletí půlku světa, tak si to chce i trochu užít s někým jiným."

Evropská olympijská kvalifikace, Sarajevo

Výsledky 1. dne:

Skupina E: Pavel ŠIRUČEK - Eduard Ionescu (Rum.) 4:3 (-12,7,-7,6,-7,9,9), Pavel ŠIRUČEK - Benjamin Zijadic (Bos.) 4:0 (4,4,4,4), Samuel Kulczycki (Pol.) - Benjamin Zijadic (Bos.) 4:0 (8,10,4,4), Eduar Ionescu (Rum.) – Samuel Kulczycki (Pol.) 4:3 (5,8,-9,-8,8,-9,5).

Skupina F: Lubomír JANČAŘÍK - Denislav Kodjabashev (Bul.) 4:1 (10,7,-6,7,10), Milosz Redzimski (Pol.) - Lubomír JANČAŘÍK 4:0 (9,13,6,9), Milosz Redzimski (Pol.) - Loic Stoll (Švý.) 4:0 (3,6,9,4), Denislav Kodjabashev (Bul.) - Loic Stoll (Švý.) 4:1 (7,4,10,-9,9).

Skupina B: Shao Jieni (Por.) - Zdena BLAŠKOVÁ 4:2 (-4,12,8,-15,10,6).

Skupina K: Hana MATELOVÁ - Tanja Helleová (Niz.) 4:0 (2,8,6,5), Debora Vivarelliová (Ita.) - Alexandra Chiriacovová (Mol.) 4:1 (8,9,6,-5,8).

související články