Divoké karty rozšířily českou výpravu na paralympiádu

Po uzavření žebříčku a odehrání světové paralympijské kvalifikace v Thajsku se zdálo, že do Paříže v létě poletí na paralympiádu pouze trojice českých reprezentantů Jiří Suchánek (klasifikace TT2), Petr Svatoš (TT3) a Filip Nacházel (TT4). Pak ale přišla skvělá zpráva, když dostali divoké karty Martin Zvolánek (TT2) a Denisa Macurová (TT11).

Na vrcholnou akci letošního roku tak nakonec poletí pětice českých hráčů, což je největší počet od her v Londýně v roce 2012, kde startovalo šest českých reprezentantů. V soutěžích žen mělo Česko naposledy své zástupkyně v Pekingu 2008.

Na posledních dvou paralympiádách se Češi radovali z cenného kovu. V Riu vybojoval Jiří Suchánek bronz ve dvouhře a před třemi lety v Tokiu pak společně s Petrem Svatošem stejnou medaili i v soutěži družstev. Letos v Paříži se soutěž družstev hrát nebude, nahradí ji klasická čtyřhra.

Podle Jiřího Suchánka je to škoda, protože soutěž družstev do dvou vítězných bodů nabízela větší možnosti pro určité taktizování. Ale i tak se těší na čtyřhru, kterou bude hrát společně s Martinem Zvolánkem. „Je to bezva, že dostal divokou kartu a můžeme spolu hrát čtyřhru. Nám se teď v poslední době moc nedařilo, ale ono je to hlavně o tom, dostat se do pohody. Máme společnou medaili z mistrovství Evropy, takže určitý potenciál tam je,“ řekl v průběhu Czech PARA Open v Ostravě, kde se představili všichni češti paralympionici.

Co se paralympijské soutěže ve dvouhře týče, tak to vidí Jiří Suchánek hodně podobně. Hlavní bude dostat se do dobré herní pohody. „My se už všichni navzájem velmi dobře známe, z nových hráčů ve světové špičce bych mohl jmenovat snad jen Slováka Petra Lovase, který hodně výkonnostně vyletěl. Ale jinak je to hodně podobné jako na posledních hrách. Je důležité se s těmi hráči potkávat na mezinárodních turnajích a hrát proti nim. Jen tak se mohu dozvědět, co kdo hraje, zda něco ve své technice a stylu nezměnil. Pak už je to jen o té momentální formě. Medaile bude opět hodně vysoko, ale určitě o ni budu usilovat,“ řekl směrem ke svém čtvrtému vystoupení na paralympijských hrách Jiří Suchánek.

Jeho parťák ve čtyřhře Martin Zvolánek nebude na největším sportovním svátku žádným nováčkem. Už na paralympiádě v Sydney 2000 vybojoval v družstvech stříbrnou medaili a v singlu byl třetí. Pak se začal více věnovat atletice, startoval na hrách v Pekingu, kde vybojoval bronz v hodu diskem, a také v Londýně. Nyní se tedy vrací zpět ke sportu, který dělá celý život. „Mám obrovskou radost z toho, že jsem dostal divokou kartu a budu moci opět na paralympiádě hrát ping pong. Určitě máme s Jirkou Suchánkem větší šanci ve čtyřhře, protože tam je podle mne tak pět šest opravdu kvalitních dvojic. Kdyby se nám dařilo, mohlo by to vyjít třeba i na boj o medaili. V singlu to bude těžké, protože konkurence je opravdu hodně veliká,“ říká směrem k Paříži Martin Zvolánek.

Současně si rád zavzpomíná na hry v Sydney, z nichž má dvě medaile. „Tam byla tehdy úžasná atmosféra. Povzbuzovalo nás spousta Čechů, skvěle fandili, a dokonce ode mne chtěli koupit medaili. To ale pochopitelně nešlo. Na druhou stranu, když si vzpomenu na tisíce fanoušků na atletickém stadionu to byl taky zážitek. I v dopoledním programu jich byly plné tribuny, spousta dětí, které chtěly podpis a ohromně nám fandily. Moc se na atmosféru her těším,“ dodává nejzkušenější člen české výpravy.

Na turnaj v Paříži se těší také dvojice Petr Svatoš, Filip Nacházel. Atmosféru paralympiády ochutnali před třemi lety v Tokiu, odkud si Petr Svatoš dokonce přivezl bronz ze soutěže družstev. Teď bude jeho parťákem ve čtyřhře Filip Nacházel. „V Tokiu jsem neměl s kým hrát soutěže družstev a v singlu jsem měl obrovskou smůlu, když jsem sice jeden zápas ve skupině vyhrál, ale nakonec jsem nepostoupil kvůli horšímu poměru setů ze vzájemných zápasů. Takže zjednodušeně řečeno, čtyřhra je další možnost, jak uhrát na paralympiádě dobrý výsledek. Proto se na ni těším,“ poslal úsměv směrem ke svému parťákovi Filip Nacházel. A Petr Svatoš souhlasně přikyvuje. „Podařilo se nám udržet se během celého olympijského cyklu v té silné konkurenci dost vysoko. Atmosféru her už známe, takže i nervozita bude menší. Tak proč nezkusit poprat se o dobrý výsledek. Tak, jako to děláme na každém turnaji,“ řekl hráč, který v Ostravě na Czech PARA Open vybojoval bronz ve dvouhře.

Stejně tak bronzovou medaili vybojovala na severu Moravy Denisa Macurová, jediný nováček mezi českou pěticí pro paralympiádu v Paříži. Jak sama přiznala, oznámení o zisku divoké karty přijala se slzami v očích. Radost byla mimořádná. „Na světové kvalifikaci jsem ve finále prohrála s Ruskou Prokofejevovou. To byla smůla. Pak jsme si s mamkou říkaly, že v Paříži už jsme stejně byly na jednom turnaji, tak to prostě zkusíme za čtyři roky do Los Angeles. Ale pak přišla ta divoká karta a měla jsem slzy v očích. Je to splněný sen, moc mě to potěšilo,“ říká jedenadvacetiletá hráčka.

Na svém kontě už má celou řadu úspěchů, například vloni na ME v anglickém Sheffieldu vybojovala bronz ve dvouhře. Proto také bude i na paralympiádě mít ty největší ambice. „Na každém turnaji mám za cíl bojovat o medaile a jiné to nebude ani na paralympiádě. Je potřeba se na to dobře připravit a pak odehrát co nejlepší zápasy,“ uzavírá Denisa Macurová.

související články