V Havířově vrcholí příprava na letošní MEJ

Přesně za týden vyrazí česká výprava na sever Evropy do švédského Malmö, kde se ve dnech 12. – 21. července uskuteční letošní juniorské mistrovství Evropy. Příprava na šampionát probíhá v tomto týdnu v Národním tréninkovém centru v Havířově a společně s českými reprezentanty se na vrchol mládežnické sezony připravuje také národní tým Rakouska.

V minulém roce vybojovali Češi na MEJ v polských Gliwicích celkem čtyři medaile, včetně té nejcennější. Také letos je v jejich silách bojovat o cenné kovy a stát na jednom ze stupňů vítězů. Myslí si to reprezentační trenéři jednotlivých týmů. A první šancí budou soutěže družstev.

Junioři pod vedeném Karla Karáska budou obhajovat stříbrné medaile. „Já věřím, že máme podobně silný mančaft jako vloni. Je jasné, že nám to vloni excelentně vyšlo a byl to obrovský úspěch, letos je mým tajným přáním dostat se do čtvrtfinále a pak už je to jen o jednom utkání,“ říká Karel Karásek, který bude mít v soutěži družstev k dispozici kvarteto Martin Šíp, Štěpán Brhel, Vít Kadlec a Jindřich Morávek.

Hlavní síla týmu by měla být jeho vyrovnanost. Myslí si to zkušený kouč. „Máme absolutně vyrovnané tři hráče, kde může kterýkoliv z nich zabodovat a hrát nahoře. A pak tam máme Jindru Morávka, který je jako čtyřka v družstvu schopen kohokoliv zaskočit a také bodovat. Měli jsme trochu smůlu při losování základní skupiny, protože jsme se nedostali ze žebříčku do druhého koše a máme velmi silné soupeře. Budeme hrát s Německem, Maďarskem a Slovinskem, přičemž Maďaři byli nejlepší tým z druhého koše, Slovinci zase nejlepší z koše čtvrtého. Tohle je opravdu hodně těžká skupina a bude moc důležité, jak se nám ta úvodní fáze povede,“ dodává Karel Karásek.

Družstvo, které je oproti loňsku papírově určitě silnější, má k dispozici trenér juniorek Jaroslav Mikeska. „Žádná z hráček loňského družstva v této kategorii neskončila, a naopak z kadetek přešla mezi juniorky Veronika Poláková, která se ihned zařadila mezi dvě nejlepší hráčky družstva. Společně s Helenou Sommerovou, Adélou Sazimovou a Vendulou Šichanovou tvoří kvalitní mančaft. Navíc v kategorii skončily v řadě evropských týmů hráčky narozené v roce 2004, takže bychom teoreticky měli být silnější,“ říká před šampionátem.

Ve skupině C se české juniorky střetnou s Francií, Bulharskem a Slovenskem, což rozhodně není podle trenéra Mikesky nikterak snadná skupina. „Francouzky jsou favoritkami skupiny, Bulharky mají v týmu nepříjemnou Georgievovou, která může dělat dva body skoro proti každému soupeři, a se Slovenkami to bude jako vždy hodně emotivní. Naším cílem je postoupit přímo do osmifinále z prvního nebo druhého místa a tam se pak uvidí.“

Trenér Mikeska prozradil před šampionátem také dvě zajímavá jména, s nimiž bude potřeba počítat i v dalším průběhu šampionátu. „V singlech to nebude jednoduché, ale dostat se do širšího okruhu kandidátek na medaili určitě je reálné. Verča skončila v této sezoně například třetí na turnaji světového okruhu v Linci, Helena byla stejně tak třetí na turnajích v Portugalsku a na Slovensku. Obě navíc budou mít zajímavé spoluhráčky v deblu. Veronika bude hrát s Němkou Eireen Kalaitzidouovou a Helena hraje se Slovinkou Sárou Tokičovou, která letos předvádí skvělé výkony i v ženské kategorii. I tam věřím, že nějaká šance bude.“

Kadeti sice vloni v Gliwicích skončili na šestnáctém místě a měli hrát na úvod turnaje ve druhé výkonnostní skupině, ale nakonec jim trochu přálo štěstí. Na šampionát se nepřihlásila reprezentace Černé Hory, takže se Česko posunulo do elitní divize a svěřenci trenéra Martina Merkera začnou ve skupině D s Maďarskem, Belgií a Ukrajinou. „Družstvo prošlo určitou obměnou, zůstali Jan Škalda a Jakub Kabelka. K nim přišli do týmu dva mladí talentovaní kadeti Filip Račák a Ondřej Morávek. Po loňské zkušenosti jdeme do soutěže družstev s pokorou a máme nějaké sny, o kterých ale nemluvíme,“ řekl velmi diplomaticky trenér českých kadetů.

Není se čemu divit, vloni chtěl se svým týmem bojovat o medaile, a nakonec museli mladí hráči spolknout hořkou pilulku, když se marně snažili udržet v elitní skupině. To bylo ale vloni, věřme, že letos bude jejich vystoupení úplně jiné.

Nejvíce medailí na minulém šampionátu vybojovaly české kadetky. Na bronz v družstvech navázaly hráčky dvěma cennými kovy v jednotlivcích a všichni fanoušci stolního tenisu ví, že Hanka Kodetová se stala dokonce mistryní Evropy v singlu.

I proto si muže trenér Tomáš Vrňák se vší úctou k soupeřkám dovolit prohlásit, že letos je cílem jeho družstva medaile. „Máme v týmu jednu ze dvou nejlepších evropských hráček této věkové kategorie, a to stačí, abychom měli skromné medailové ambice. Hanka Kodetová v týmu, to je prostě obrovská síla. A společně s ní jsou v družstvu Simona Holubová a Adéla Brhelová. Simona si svoje místo uhrála a určitě tam patří, o týmové trojce jsem se dlouho a detailně rozhodoval, a nakonec jsem zvolil Adélu Brhelovou. Ta bude pro soupeřky nejvíc nepříjemná v případě, že nebude z jakéhokoliv důvodu moci hrát dvojka,“ vysvětluje Tomáš Vrňák. Jeho tým ve skupině D narazí v úvodu turnaje na Rumunsko, Švédsko a Itálii.

Před turnajem se kouč českých kadetek nemůže nevyjádřit k šancím Hanky Kodetové na obhajobu zlata v singlu. Mladá česká reprezentantka na sobě celý rok tvrdě pracovala a vyhrála dvouhru na všech domácích mládežnických šampionátech, na nichž mohla startovat. Ani to však samozřejmě v konkurenci nejlepších Evropanek nemusí nic znamenat. „Ony mají všechny hráčky okolo lehkou smůlu v tom smyslu, že ročník narození 2010 je velmi silný. Francouzka Nina Guo Zheng je aktuální světovou jedničkou této kategorie a poráží už asijské hráčky. Dvě Němky Josephina Neumannová a Koharu Itagakiová jsou rovněž velmi silné. K tomu tam bude třeba Portugalka Julia Lealová, Polka Katarzyna Rajkowská a další hráčky. Vloni to bylo sladší o to, že prakticky nikdo s Hankou tak vysoko nepočítal. Letos bude obhajovat titul a je všeobecně známo, že obhajovat nějakou pozici je mnohem těžší. Ale já věřím, že na medaili má,“ dodává Tomáš Vrňák.

související články