Skončil turnaj Czech PARA Open Ostrava

Soutěže ve čtyřhrách a smíšených čtyřhrách zakončily program letošního Czech PARA Open v Ostravě. A podobně jako ve dvouhrách dosáhli i tentokrát na medaile čeští zástupci. Byly všechny bronzové a byly celkem čtyři.

Ve smíšené čtyřhře XD7 spojil síly Petr Svatoš s Angličankou Megan Shackletonovou a byl z toho bronz. V kategorii XD22 Denisa Macurová s Ondřejem Vitvarem obsadili stejnou bronzovou příčku. Ve čtyřhře mužů MD8 byla dvojice Martin Garba, Martin Lukáš rovněž třetí. Bronzovou medaili vybojovala ve čtyřhře žen i česko-japonská dvojice Tereza Čákorová, Tomano Yamazakiová v kategorii WD20. V kategorii WD10 skončili Jiří Žák s Němkou Sarah Kornauovou třetí, stejně jako ve čtyřhře žen WD10 česko-kazachstánská dvojice Spomenka Habětínková-Tomič a Alexandra Stěpanová. Vzhledem k tomu, že v obou soutěžích startovaly pouze čtyři páry, na ceny bohužel nedosáhli.

Ve čtyřhře mužů MD4 se příliš nedařilo páru Jiří Suchánek, Martin Zvolánek. V základní skupině porazil Slováky Mariana Kamiena a Lukáše Kližana, jenže kvůli horšímu poměru setů tří dvojic s jednou výhrou, obsadil nakonec až čtvrté místo.

V kategorii MD8 se dvojice Martin Garba, Martin Lukáš radovala z postupu do semifinále, a tedy z bronzové medaile. Přitom ale málem nepostoupila ze základní skupiny. Švédové David Olsson a Alexander Ohgren po dvou výhrách skrečovali zápas s českým párem, kterému tak k postupu ze druhého místa nakonec stačila jedna výhra nad soupeři z Polska. V play off si pak Češi vedli velmi dobře. Vyřadili nejprve Srby Nemamju Čuriče a Sinisu Bradaševiče, pak Francouze Juliena Michauda s Francois Geuljansem a teprve až v semifinále podlehli korejské dvojici Kim Jung-gil, Kim Young-gun.

Také druhý český pár v této kategorii Vratislav Holík, Jiří Žák se do play off dostal, vyhrál úvodní kolo se srbsko-kanadskou dvojicí Edi Ravnjak, Peter Isherwood, ve čtvrtfinále však prohrál se Slovákem Borisem Trávníčkem a Němcem Thomasem Oliverem Bruechlem.

Ve čtyřhře MD14 dvojice Filip Prchlík, Jan Malec nepostoupila ze skupiny, stejně jako další český pár Lukáš Maxa, Petr Hnízdo. Do vyřazovacích bojů se naopak dostala zkušená dvojice Daniel Horut, Zbyněk Lambert. Stopku jim ve čtvrtfinále vystavili Britové William John Bayley a Martin Robert Perry.

V kategorii MD18 prohrál český pár Tomáš Novotný, Jan Muška oba své zápasy ve skupině a pochopitelně nepostoupil. Tibor Chmela s Vítem Špalkem si vedli o poznání lépe. Dvě vítězství a jedna prohra znamenaly postup z druhého místa. Také oni však ve čtvrtfinále prohráli s britskými soupeři. Nad jejich síly byl pár Joshua Stacey a Aaron McKibbin.

V soutěži žen WD10 byly pouze čtyři páry a mezi nimi také česko-kazachstánská dvojice Spomenka Habětínková-Tomič a Alexandra Stěpanová. Jedna výhra a dvě prohry znamenaly třetí příčku. O jeden pár více se přihlásil do soutěže v kategorii WD20. Česko-japonská dvojice Tereza Čákorová, Tomano Yamazakiová vyhrála tři ze čtyř soubojů, bohužel horším skóre ze vzájemných zápasů nakonec obsadila třetí místo.

Petr Svatoš s Angličankou Megan Shackletonovou si ve skupině smíšené čtyřhry XD7 vedli naprosto suverénně a bez ztráty setu postoupili do play off. Ve čtvrtfinále vyřadili rakouský pár Henrik Andersson, Doris Maderová, v semifinále však už nestačili na slovenskou dvojici Boris Trávníček, Alena Kánová. Martin Lukáš se Slovenkou Janou Valentovou ve stejné soutěži nepostoupili ze skupiny, stejně jako Rakušan Marc Graf se Spomenkou Habětínkovou-Tomič.

Ve smíšené čtyřhře XD10 byly opět pouze čtyři páry. Jiří Žák s Němkou Sarah Kornauovou vyhráli jeden zápas, což stačilo na třetí příčku. V kategorii XD17 sice Filip Prchlík s Terezou Čákorovou ve skupině také jednou vyhráli, ale do play off se z třetího místa nedostali.

Ondřej Vitvar s Denisou Macurovou si místo ve vyřazovacích bojích zajistili druhou příčkou ve skupině a šli přímo do semifinále. V něm prohráli s párem z Hongkongu Yuen King Shing, Wong Ting Ting. Byl z toho opět bronz.

Foto: Tomáš Kindl

Kompletní výsledky najdete ZDE

Fotogalerii z turnaje najdete ZDE

související články