První den MEJ: Kadeti jsou v čele skupiny D, po jedné výhře mají junioři a kadetky

Pátkem odstartovaly týmové soutěže na mistrovství Evropy juniorů a kadetů. Dařilo se zejména českým kadetům, kteří z úvodního dne odcházejí bez prohry. Stoprocentní zůstaly i kadetky, které však mají v nohách zatím pouze jedno utkání. Po jedné prohře do statistik zapsaly obě starší kategorie, junioři se ale dočkali nápravy v odpoledním utkání se Slovinskem.


ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu týmové soutěže můžete vidět ZDE 



🎙️ Ohlasy Jakub Kabelka: "S první dnem jsem velmi spokojený. Vyhráli jsme oba zápasy. Já osobně jsem neprohrál jedinou dvouhru, navíc jsme porazili Maďary, což byl pro nás důležitý zápas, takže jsem opravdu hodně spokojený. Obě haly jsou v podstatě stejné a hraje se tu opravdu dobře."

⏰ 20:05 - Druhé utkání kadetů musel rozhodnout až pátý zápas. Maďaři do zápasu vstoupili lépe, když zásluhou Lenarda Szaba, jenž porazil Jana Škaldu, uzmuli první bod. Vypadalo to, že i druhý bod poputuje na maďarskou stranu, ale fantastický obrat v rozhodujícím setu předvedl Jakub Kabelka, jenž prokázal pevné nervy, když odvrátil vícero soupeřových mečbolů. Škalda s Kabelkou následně naskočili i do čtyřhry, která měla poměrně hladký průběh. Čeští hráči soupeři nedarovali ani jeden set. Blízko k uzavření výhry byl v následné dvouhře Jan Škalda, ale závěr pátého setu proti Marku Gergelymu se mu nevydařil, a tak musel do akce opět Jakub Kabelka. Ten složitou prověrku zvládl 3:1 na sety, a tak posunul tým českých kadetů  na první místo ve skupině D.

⏰ 19:35 - Utkání kadetů s Maďarskem pokračuje. Jan Škalda nezvládl pětisetovou bitvu s Markem Gergelym.

🎙️ Ohlasy trenéra juniorů Karla Karáska: "Ráno s Němci to nevyšlo, jak bych si představoval. Myslel jsem si, že to bude větší boj. Výborně zahrál Martin Šíp, ale celkově byli Němci lepší. Zápas se Slovinskem jsme si zbytečně zkomplikovali. Výborně zahrál opět Martin Šíp a Vít Kadlec. Celkově jsem spokojený, máme to 1:1, takže zítra se popereme o postup z druhého místa."

⏰ 19:15 - Čeští junioři si na závěr dne připisují první výhru ve skupině. Začátek sice nevyšel Štěpánu Brhelovi, který ztratil dobře rozehrané utkání se Slovincem Brinem Vovk Petrovskim, následně však obrat dokonali další dva čeští hráči. Martin Šíp nejdříve přispěl vyhraným utkáním proti Mihovi Podobnikovi, následně zaúřadoval Vít Kadlec, jenž ve svém utkání ztratil jediný set. Samotnou výhru pak opět pečetil samotný Martin Šíp, jenž porazil jediného přemožitele Čechů v tomto zápase Brina Vovk Petrovského.

⏰ 19:00 - Duo Jan Škalda s Jakubem Kabelkou zapisuje důležitou výhru v boji s Maďarskem. Jejich zápas měl hladký průběh, a tak je půda skvěle nachystána pro následný zápas prvního jmenovaného. Aktuální stav je 2:1 pro český výběr kadetů.

⏰ 18:55 - Vít Kadlec položil dobrý základ pro Martina Šípa, který se nyní představí u stolu 6. První jmenovaný zvládl zápas proti slovinskému sokovi poměrem 3:1.

⏰ 18:40 - Skvělý Jakub Kabelka! Český kadet byl blízko prohry, ale nepříznivý průběh v poslední sadě zápasu zvrátil a Maďara Marka Gergelyho poráží v pěti setech 3:2.

⏰ 18:20 - Srovnání v juniorském zápase přichází z pálky Martina Šípa. Ten přemohl Mihu Podobnika.

⏰ 18:10 - Čeští kadeti ztrácejí první dílčí zápas v šampionátu. Jan Škalda měl výhru nadosah, zápas však ztratil. 

⏰ 17:50 - Štěpán Brhel ztratil dobře rozehrané utkání proti Slovinci Brinu Vovk Petrovskimu. Slovinci tak berou první bod v zápase.

⏰ 16:35 - Velké drama přineslo také utkání juniorek. Největší možný počet zápasů odehrály v bitvě proti Bulharsku. Celý zápas načala Helena Sommerová, která ve třech setech nestačila na Tsvetelinu Georgievovou. Náprava však přišla ihned z pálky Veroniky Polákové. Ta Viktorii Persovou ukončila taktéž ve třech setech. Po utkání Venduly Šichanové se pak lépe dýchalo českému mužstvu, které vedlo 2:1. Drama však stále nebylo u konce, když kartami opět zamíchala Tsvetelina Georgieva. Její druhý vyhraný zápas, tentokráte proti Veronice Polákové, v této napínavé bitvě znamenal rozhodnutí až v pátém utkání. Ke stolu se postavila Helena Sommerová proti Viktorii Persové. Po dvou sadách byl zápas vyrovnaný 1:1, avšak druhou polovinu utkání zvládla lépe Bulharka, a tak Češky odcházejí z prvního utkání s prázdnou.

⏰ 16:00 - U stolu 6 je opět vyrovnáno. Tsvetelina Georgieva zvládla utkání proti Veronice Polákové, a tak je stav utkání 2:2.

⏰ 15:50 - Kadetky stejně jako kadeti zvládají první utkání turnaje. Velký boj Simony Holubové na úvod utkání sice ještě vítězný bod nepřinesl, následně však začala úřadovat Hanka Kodetová. Vyrovnání přinesl její souboj s Gabrielou Aaltonenovou, jenž se od začátku nevyvíjel dobře. Česká hráčka však zachovala klid a utkání zvládla otočit. Následně Kodetová s Holubovou spojily síly ve čtyřhře. Jejich spolupráce nakonec přinesla tížený druhý bod po napínavé pětisetové bitvě. Třetí bod pak Češkám zařídila opět Hanka Kodetová, která znovu prokázala pevné nervy a ve vyrovnané bitvě s Gabrielou Aaltonenovou zvítězila 3:1.

⏰ 15:45 - Juniorky obrací vývoj utkání s Bulharskem. Vendula Šichanová poráží Sidelyu Mutluovou a získává druhý bod pro české barvy.

⏰ 15:20 - Skvělá zpráva i z táboru juniorek. Veronika Poláková podala proti Bulharce Viktorii Persové skvělý výkon a po zásluze vítězí 3:0 na sety. Zápas s Bulharskem je tak vyrovnán.

 ⏰ 15:15 - Kadetky se ujímají vedení v utkání se Švédskem. V pětisetové bitvě zvládla dvojice Simona Holubová a Hanka Kodetová koncovku skvěle, a tak Češky vedou 2:1.

 ⏰ 15:00 - Helena Sommerová nestačila na Bulharku Tsvetelinu Georgievovou. Podlehla jí ve třech setech, a tak Bulharky vedou nad českými juniorkami 1:0.

⏰ 14:40 - Hanka Kodetová vyrovnává na 1:1! V zápase s Gabrielou Aaltonenovou sice prohrála první set, zápas však skvěle dokázala otočit.

⏰ 14:05 - Ani velká bojovnost Simony Holubové nakonec nestačila. Česká hráčka prohrávala už 2:0 na sety, v následujících dvou sadách však zabrala a utkání srovnala. Pátá sada ale opět vyzněla lépe pro domácí Siri Benjegårdovou, která tak bere první bod pro domácí Švédsko.  

⏰ 12:50 - Vstup do týmové soutěže se juniorům nepovedl podle představ. Jako první se ke stolu postavil Vít Kadlec, jehož soupeřem byl Andre Bertelsmeier. Německý hráč však od začátku dokazoval svoji kvalitu a zápas opanoval poměrem 3:0 na sety. Vyrovnání mohl přinést Štěpán Brhel, který dlouho sváděl vyrovnanou bitvu s Wimem Verdonschotem. Utkání zlomil třetí set, který si za vyrovnaného stavu německý stolní tenista uzmul a náskok už později nepustil. Naději na obrat přineslo utkání Martina Šípa, který sice prohrál první set, později se však vzchopil a v napínavé bitvě přehrál Lleytona Ullmana 3:1 na sety. Víc už se ale českému týmu nepovedlo. Ke stolu se totiž opět postavil Andre Bertelsmeier, který po Kadlecovi našel recept i na Štěpána Brhela. Česko tak podlehlo Německu 1:3.

 

 

 

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek sdílený Český stolní tenis (@ceskystolnitenis)

⏰ 12:20 - V kategorii kadetů se českým barvám na úvod dařilo. Do turnaje vítězně vstoupil Jan Škalda, jenž i přes problémy ve třetím setu přehrál Belgičana Matta Closseta. Ještě dominantněji si počínal o pár minut později Jakub Kabelka, jehož zápas s Maximem Degivem neměl dlouhého trvání. Český hráč belgického soupeře vyprovodil od stolu po jednoznačných třech setech. Na čtyřhru pak oba výše zmiňovaní Češi spojili síly. Proti dvojici Maxime Degive a Noah Genart podali Škalda s Kabelkou opět koncentrovaný výkon a pojistili si tak vítězství 3:0 v úvodním klání proti Belgii.

Mistrovství Evropy juniorů 2024, Malmö

Výsledky českých družstev

Junioři, skupina C: Německo - Česko 3:1. Andre Bertelsmeier - Vít KADLEC 3:0 (5,4,5), Wim Verdonschot - Štěpán BRHEL 3:1 (8,-9,9,4), Lleyton Ullmann - Martin ŠÍP 1:3 (10,-6,-6,-11), Andre Bertelsmeier - Štěpán BRHEL 3:0 (9,8,8). Česko - Slovinsko 3:1. Brin Vovk Petrovski - Štěpán BRHEL 3:2 (5,-8,-7,9,4), Miha Podobnik - Martin ŠÍP 1:3 (-6,9,-8,-4), Domen Hohnjec - Vít KADLEC 1:3 (-9,-8,9,4), Brin Vovk Petrovski - Martin ŠÍP 0:3 (-7,-8,-8).

Juniorky, skupina C: Bulharsko - Česko 3:2. Tsvetelina Georgievová - Helena SOMMEROVÁ 3:0 (7,5,8), Viktoria Persová - Veronika POLÁKOVÁ 0:3 (-5,-8,-9), Sidelya Mutluová - Vendula ŠICHANOVÁ 0:3 (-8,-10,-8), Tsvetelina Georgievová - Veronika POLÁKOVÁ 3:0 (9,7,6), Viktoria Persová - Helena SOMMEROVÁ 3:1 (8,-7,8,3).

Kadeti, skupina D: Česko - Belgie 3:0. Jan ŠKALDA - Matt Closset 3:1 (6,5,-7,8), Jakub KABELKA - Maxime Degive 3:0 (4,3,4), Jan ŠKALDA, Jakub KABELKA - Maxime Degive, Noah Genart 3:0 (6,6,5). Česko - Maďarsko 3:2. Jan ŠKALDA - Lenard Szabo 2:3 (4,-4,13,-10,-5), Jakub KABELKA - Mark Gergely 3:2 (-9,7,6,-10,11), Jan ŠKALDA, Jakub KABELKA - Lenard Szabo, Mark Gergely 3:0 (7,9,5), Jan ŠKALDA - Mark Gergely 2:3 (-10,-4,10,3,-7).

Kadetky, skupina D: Švédsko - Česko 1:3. Siri Benjegardová - Simona HOLUBOVÁ 3:2 (3,6,-4,-10,6), Gabriela Aaltonenová - Hanka KODETOVÁ 1:3 (9,-10,-6,-7), Angelina Bebawyová, Siri Benjegardová - Simona HOLUBOVÁ, Hanka KODETOVÁ 2:3 (9,-5,10,-12,5), Siri Benjegardová - Hanka KODETOVÁ 1:3 (10,-7,-8,-6).

související články