Na Czech PARA Open skončily soutěže ve dvouhrách

Už tradiční zastávkou světového okruhu PARA stolních tenistů je turnaj v Ostravě. Na letošní ročník přijeli hráči a hráčky z více než čtyřiceti zemí světa a na úvod změřili síly ve dvouhrách. Z velkého množství českých zástupců se nakonec z medailí radovali tři z nich. Mezi muži Petr Svatoš, v ženách pak Tereza Čákorová a Denisa Macurová.

V soutěži mužů TT2 se ani jeden z českých zástupců neprobojoval do vyřazovacích bojů. Martin Zvolánek prohrál oba své zápasy ve tříčlenné skupině, naproti tomu Jiří Suchánek měl hodně smůlu. Doplatil ve čtyřčlenné skupině na úvodní duel, který se Slovákem Lukášem Kližanem prohrál 1:3. Pak sice zbylé dva duely vyhrál, ale kvůli horšímu poměru ze vzájemných zápasů obsadil ve skupině nepostupové třetí místo.

Jedním z českých zástupců, kteří se na turnaji mohli radovat ze zisku medaile, byl v kategorii TT3 Petr Svatoš. Bez jediné porážky ovládl základní skupinu a ve vyřazovací fázi turnaje prohrál až v semifinále s pozdějším vítězem Němcem Thomasem Oliverem Bruechlem 1:3. Do play off této kategorie se probojovali ještě další dva čeští hráči. Jiří Holík vypadl s Němcem Bruechlem už ve čtvrtfinále a skončil tak pod pomyslnými stupni vítězů. Martin Garba nestačil v prvním kole play off na Francouze Yoricka Adjala. Čtvrtý český hráč Martin Lukáš nepostoupil ze základní skupiny.

Ve dvouhře kategorie TT4 si Filip Nacházel sice poradil se svými soupeři v základní skupině a postoupil do play off, jenže ve čtvrtfinále nestačil na Japonce Kazuki Shichina a po prohře 1:3 skončil bez medaile. Jiří Žák vyhrál ve skupině jeden zápas a do vyřazovací fáze nepostoupil.

Mužům se příliš nedařilo ani v kategoriích stojících. Ve dvouhře TT6 skončily už v základní skupině naděje Jana Malece a Petra Hnízda, ve dvouhře TT7 se ze tří českých hráčů dostal do play off jen Filip Prchlík. Ve skupině skončil se dvěma výhrami a jednou porážkou druhý, pak bohužel vypadl po prohře 1:3 už ve čtvrtfinále se Švédem Jonasem Hanssonem. Zkušení reprezentanti Daniel Horut a Zbyněk Lambert se ze základních skupin neprobojovali.

Před branami play off zůstali také tři hráči v kategorii TT8. Vít Špalek nevyhrál ani jeden ze tří zápasů, stejně jako Tomáš Novotný. Lukáš Maxa se z jednoho vítězství radoval, ale stejně skončil na nepostupovém třetím místě.

O medaili si zahrál ve dvouhře TT9 Jan Muška. Ve tříčlenné skupině mu k postupu stačila jedna výhra, ovšem nakonec stejně na drahý kov nedosáhl. Prohrál ve čtvrtfinále 0:3 se Švédem Danielem Gustafssonem. V kategorii TT10 se Tibor Chmela do play off neprobojoval, v kategorii TT11 Ondřej Vitvar ano. Bohužel také on skončil ve čtvrtfinále, když prohrál s pozdějším vítězem Polákem Maciejem Makajevem.

Do soutěží ve dvouhře zasáhly v Ostravě také tři české ženy a byly o něco úspěšnější než jejich mužští kolegové. Ve sloučené kategorii TT4-5 prohrála Spomenka Habětínková Tomič oba zápasy ve skupině a nepostoupila. Lépe si vedla ve sloučené kategorii TT9-10 Tereza Čákorová. V základní skupině vyhrála dva zápasy a pouze jeden prohrála. Postoupila přímo do semifinále, kde sice prohrála s Maďarkou Alexou Svitacsovou, ale i tak z toho byla bronzová medaile. A na bronz po prakticky stejném průběhu soutěže dosáhla také v kategorii TT11 Denisa Macurová. Postoupila z druhého místa ve skupině a v semifinále prohrála, tentokrát s Ebru Acerovou z Turecka.

Turnaj pokračuje soutěžemi ve čtyřhrách a smíšených čtyřhrách a ve hře bude pochopitelně hned několik českých párů.

Kompletní výsledky najdete ZDE

související články