Martin Šíp s Hankou Kodetovou mistry ČR U19

Poslední individuální mládežnické mistrovství republiky v této sezoně skončilo v Mostě a z titulů ve dvouhrách U19 se radovali Martin Šíp z pražské Kotlářky a havířovská hráčka Hanka Kodetová. Ta nejenže obhájila zlato z minulého roku, ale dokázala v letošní sezoně vyhrát dvouhru v kategoriích U15, U17, U19 a U21. Martin Šíp naopak vybojoval v Mostě tři mistrovské tituly.

Do semifinále dvouhry chlapců se probojovali čtyři nejvýše nasazení hráči. A jejich postup ze čtvrtfinále byl ve všech případech poměrně jasnou záležitostí. Stejně tak i boj účast ve finále vypadá na první pohled jednoznačně, ovšem Štěpán Brhel i Martin Šíp svedli se svými soupeři Jindřichem Morávkem a Vítem Kadlecem vyrovnané souboje, v nichž ve většině případů rozhodovaly koncovky setů. Nakonec se do závěrečného boje o zlato probojovali dva debloví spoluhráči.

Pro Martina Šípa to bylo v závěru šampionátu už třetí finále. V předchozích dvou deblových měl bilanci 2:0 a určitě toužil potom, aby sbírku zlatých medailí měl kompletní. Jenže proti němu stál Štěpán Brhel, který se na turnaji prezentoval skvělou hrou. Hráč pražské Kotlářky si nicméně před šampionátem za cíl získat tři zlata dal, a to se mu povedlo splnit. „Věděl jsem, že mám ve čtyřhrách skvělé deblové parťáky a šance na tituly tam byla veliká. V singlu jsem byl až třetí nasazený, to znamenalo, že v semifinále půjdu na jednoho ze dvou největších favoritů. Zápas s Víťou Kadlecem jsem ale zvládnul, takže k titulu zbýval jeden krok. Nějak jsem to nakonec vypáčil. Hrál jsem na turnaji dobře, ale Štěpán má také životní formu a byl po vyhraném třetím setu skvěle rozjetý. Švihal to tam pořádně. Mně naštěstí vyšel úvod čtvrtého setu, kdy jsem do toho vlítnul. Nic jiného mi nezbývalo. Snažil jsem se ho zastavit a myslím, že když se mi to povedlo, byl už jsem pak o něco lepší. Cítil jsem, že by to mohlo vyjít,“ říkal spokojeně nový mistr republiky ve dvouhře juniorů.

Soutěž děvčat nabídla několik dílčích překvapení, z nichž největším byl postup do semifinále lomnické hráčky Karolíny Janků. Ve čtvrtfinále svedla těžkou bitvu s Andreou Slámovou, ovšem v semifinále už Veronice Polákové z HB Ostrov žádný větší odpor nekladla. Obhájkyně titulu Hanka Kodetová si ve čtvrtfinále snadno poradila s Vendulou Šichanovou z SK Dobré a v semifinále přehrála Terezu Bártovou ze Sokola PP Hradec Králové 2.

Hanka Kodetová měla lepší vstup do finálového zápasu. Letos už svoji soupeřku porazila ve finále šampionátů U17 i U21 a tato psychická výhoda společně s tradičně velikou dávkou bojovnosti byly hlavními trumfy havířovské hráčky. Vedla 3:0 na sety, jenže Veronika Poláková nemá ve zvyku vzdávat zápasy předčasně. Vyhrála dva sety a souboj o titul pořádně zdramatizovala. Otočit jeho vývoj se jí ovšem nepovedlo a Hanka Kodetová zkompletovala úctyhodnou sbírku čtyř mistrovských titulů ve dvouhře v mládežnických kategoriích během jedné sezony.

Po zápase přiznala, že ten poslední byl nejtěžší. „Určitě hodně po psychické stránce, ale také po té herní. Verča byla dneska od čtvrtého setu skvělá. Já už jsem možná trochu začala myslet na vítězství, a to je vždy velká chyba. Ona změnila taktiku a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zase dostala do své hry. V sobotu jsem se tady na šampionátu necítila úplně v pohodě, proto si moc vážím toho, že se mi povedlo proti velmi silné soupeřce ve finále uspět,“ řekla po vítězství a přiznala, že moc času na odpočinek mít nebude. „Ještě mě čeká mistrovství republiky družstev, pak Olympiáda dětí a mládeže a v červenci pak juniorský šampionát v Malmö. Moc si asi neodpočinu, ale na to teď myslet vůbec nechci,“ dodala.

Obě finalistky dvouhry juniorek se svými spoluhráči nastoupily proti sobě už hned v prvním finále nedělního programu, kterým bylo finále smíšené čtyřhry. V něm byl o poznání lepší pár Martin Šíp, Veronika Poláková a po zásluze vybojoval zlato. Na druhém místě skončili Jan Škalda s Hankou Kodetovou.

Jak už bylo uvedeno, ve finále čtyřhry mužů uspěl Martin Šíp se svým spoluhráčem Štěpánem Brhelem, když porazili havířovský pár Matyáš Kolečkář, Martin Slaný. Vůbec nejvyrovnanější boj o mistrovský titul přineslo finále čtyřhry děvčat. Rozhodl až pátý set a Adéla Sazimová s Vendulou Šichanovou v něm obhájili loňské prvenství. Na druhém místě skončila dvojice Veronika Poláková, Anna Holejšovská.

Mistrovství ČR U19, Most

Finálové výsledky

Dvouhra chlapců, čtvrtfinále: Štěpán Brhel (SKST Hodonín) – Daniel Košťál (SKST Havířov) 4:1 (6,-9,5,8,9), Jindřich Morávek (TJ Ostrava KST) – Matyáš Kolečkář (SKST Havířov) 4:1 (11,4,7,-10,10), Martin Šíp (SK DDM Kotlářka Praha) – Vít Benák (TTC Elizza Praha) 4:0 (12,9,4,10), Vít Kadlec (TJ Ostrava KST) – Jan Škalda (SK Dobré) 4:0 (2,7,8,5). Semifinále: Štěpán Brhel – Jindřich Morávek 4:1 (-9,5,7,16,9), Martin Šíp – Vít Kadlec 4:1 (-7,6,8,11,11). Finále: Martin Šíp – Štěpán Brhel 4:2 (7,-4,-7,4,9,2).

Dvouhra děvčat, čtvrtfinále: Veronika Poláková (HB Ostrov) – Monika Pařízková (SKST Hodonín) 4:1 (-10,6,8,6,6), Karolína Janků (Lomnice) – Andrea Slámová (TSM Kladno) 4:2 (5,7,9,-6,-4,8), Tereza Bártová (TJ Sokol PP Hradec Králové 2) – Adéla Nosková (AC Sparta Praha) 4:1 (8,-5,5,9,6), Hanka Kodetová (SKST Havířov) – Vendula Šichanová (KS Dobré) 4:0 (8,9,7,9). Semifinále: Veronika Poláková – Karolína Janků 4:0 (5,4,4,4), Hanka Kodetová – Tereza Bártová 4:1 (-5,7,6,8,12). Finále: Hanka Kodetová – Veronika Poláková 4:2 (7,9,8,-9,-7,7).

Čtyřhra chlapců, semifinále: Štěpán Brhel (SKST Hodonín), Martin Šíp (SK DDM Kotlářka Praha) – Vít Kadlec (TJ Ostrava KST), Daniel Košťál (SKST Havířov) 3:0 (8,4,9), Matyáš Kolečkář, Martin Slaný (SKST Havířov) – Vojtěch Slaný (SKST Havířov), Jáchym Zacharda (TTC Elizza Praha) 3:2 (-6,-2,9,9,8). Finále: Štěpán Brhel, Martin Šíp – Matyáš Kolečkář, Martin Slaný 3:0 (5,9,7).

Čtyřhra děvčat, semifinále: Veronika Poláková (HB Ostrov), Anna Holejšovská (SKST Vlašim) – Tereza Kovaříčková, Elena Kuchařová (SK Dobré) 3:1 (7,6,-5,10), Adéla Sazimová, Vendula Šichanová (SK Dobré) – Hanka Kodetová (SKST Havířov), Monika Pařízková (SKST Hodonín) 3:2 (-7,-7,9,5,6). Finále: Adéla Sazimová, Vendula Šichanová – Veronika Poláková, Anna Holejšovská 3:2 (-6,3,-11,8,10).

Smíšená čtyřhra, semifinále: Martin Šíp (SK DDM Kotlářka Praha), Veronika Poláková (HB Ostrov) – Martin Vaigl (HB Ostrov), Andrea Slámová (TSM Kladno) 3:0 (9,3,6), Jan Škalda (SK Dobré), Hanka Kodetová (SKST Havířov) – Štěpán Brhel (SKST Hodonín), Adéla Sazimová (SK Dobré) 3:2 (-8,-8,5,9,3). Finále: Martin Šíp, Veronika Poláková – Jan Škalda Hanka Kodetová 3:1 (6,6,-8,5).

Kompletní výsledky z turnaje najdete ZDE

Fotogalerii z turnaje najdete na Flickru ZDE

související články