Hráči HB Ostrov Havlíčkův Brod obhájili mistrovský titul

Podruhé v historii vyvrcholilo play off Extraligy mužů jediným utkáním o mistrovský titul. Superfinále se letos hrálo v Plzni v rámci FeSTivalu stolního tenisu a pohár nad hlavu opět pozvedli hráči HB Ostrov Havlíčkův Brod. Porazili SKST Chodov přesvědčivě 3:0. Zaslouženě jim tleskaly stovky jejich příznivců, kteří společně s dalšími fanoušky vytvořili utkání o zlato fantastickou kulisu.

Snadné to ovšem rozhodně neměli. Jejich soupeři ve všech třech zápasech vyhráli úvodní set, jedno utkání muselo rozhodnout až páté dějství. Ovšem trojice Pavel Širuček, Tomáš Tregler a David Reitšpies byla zkrátka v lepší formě a titul je bezpochyby ve správných rukou.

Trenér Chodova Richard Výborný vsadil vše na jednu kartu a pozměnil obvyklou sestavu. Věřil, že k cestě za zlatem bude potřeba, aby udělal Antonín Gavlas dva body a pak přidal Polák Michal Bankosz bod ve třetí dvouhře. Bod ze strany Dmitrije Prokopcova by byl opravdu velikým překvapení, byť bývalý reprezentant stále dokazuje, že je platným extraligovým hráčem.

V úvodním duelu se rychleji dostal do tempa a vzal Pavlu Širučkovi první set. V dalším průběhu zápasu už však lídr havlíčkobrodského týmu nezaváhal. Uklidnil spoluhráče prvním bodem a byl velmi spokojený. „Musím říct, že jsem ten průběh příliš nesledoval, šel jsem míček od míčku a mám velkou radost, že to dopadlo dobře a máme první bod. Nebyl jsem příliš překvapený, že trenér soupeře postavil Dimu Prokopcova v sestavě nahoru, protože my se oba velmi dobře známe a odehráli jsme v poslední době spoustu vyrovnaných zápasů. Právě proto jsem s touhle výhrou velmi spokojený,“ řekl Pavel Širuček.

O druhý bod svedl Tomáš Tregler pětisetovou bitvu s Antonínem Gavlasem. I o této dvojici lze říct, že se velmi dobře zná a oba hráči proti sobě nastoupili už mnohokrát. Tregler po prohraném prvním setu zápas otočil, když zvládl lépe koncovku třetího dějství. Pak ale Gavlas srovnal a rozhodoval pátý set. V něm Tregler vedl už 7:0, ale nakonec to byly docela nervy. Jeho soupeř nebezpečně stahoval. „Koukal jsem na lavičku a kluci mě stále podporovali, takže jsem věřil, že bod udělám a tu jeho sérii přeruším. Pomohl mi i dobrý servis, ze kterého se mi zdálo, že ten banán není tak důrazný. My se tak dobře známe, že jsem musel něco vymyslet. Určitě i tohle přispělo k mojí výhře,“ komentoval svoji výhru Tomáš Tregler.

Rozhodující bod přidal ve třetí dvouhře David Reitšpies, který sice rovněž s Michalem Bankonczem prohrál úvodní sadu, ale pak už byl lepším hráčem. V Plzni tak mohl se svými spoluhráči slavit druhý mistrovský titul. Ten první získal před čtyřmi lety na mistrovství republiky jednotlivců ve smíšené čtyřhře s Danou Čechovou. „Já jsem se tady od prvního tréninku cítil výborně a věřil jsem si. Měl jsem to správné sebevědomí, a přestože to Michal v první setu na mne spustil a hrál hodně dobře, já jsem se postupně dostal do rytmu a hrál jsem dnes svůj nejlepší stolní tenis v této sezoně,“ říkal už medailí na krku.

Družstvo HB Ostrov Havlíčkův Brod obhájilo titul naprosto zaslouženě a už počtvrté za sebou na trůn nikoho jiného nepustilo.

Foto: Markéta Křížová

Extraliga mužů, sezona 2023/2024

Výsledek Superfinále play off

HB Ostrov Havlíčkův Brod – SKST Chodov 3:0

Pavel ŠIRUČEK – Dmitrij PROKOPCOV 3:1 (-7,5,4,2), Tomáš TREGLER – Antonín GAVLAS 3:2 (-9,8,12,-6,7), David REITŠPIES – Michal BANKOSZ 3:1 (-7,4,6,7).

Kompletní informace o Extralize mužů najdete ZDE

Fotogalerii ze Superfinále najdete ZDE

související články