Česká výprava odlétá na PARA mistrovství světa

Pětice českých reprezentantů a reprezentantek dnes odlétá pod vedením trenéra Milana Jaška na PARA mistrovství světa, které začíná ve španělské Granadě v neděli 6. listopadu. Na šampionátu budou hrát Jiří Suchánek, Petr Svatoš, Tibor Chmela, Nela Kemlinková a Denisa Macurová.

Zkušenosti z této vrcholné akce má pouze Jiří Suchánek (klasifikace TT2), který navíc obhajuje bronz z mistrovství světa 2018 v Lašku, kde v semifinále prohrál s pozdějším vítězem Francouzem Fabienem Lamiraultem. Ostatní čeští zástupci budou na této akci startovat poprvé.

Suchánek by i díky svým zkušenostem měl patřit k největším českým nadějím. Ve dvouhře klasifikace MS2 to však bude mít, stejně jako všichni ostatní, mnohem složitější. „Došlo k dramatické změně systému turnaje. V kategoriích, kde je více než sedm účastníků, se hraje hned od prvního kola systémem k.o. Na minulých turnajích se hrály nejprve zápasy ve skupinách a z nich se teprve postupovalo do vyřazovacích bojů. V pavouku navíc budou nasazeni pouze čtyři nejlepší, ostatní budou nalosováni do předkola nebo prvního kola bez ohledu na postavení na žebříčku. Může se tedy stát, že se třeba právě Jirka Suchánek hned v prvním kole utká s turnajovou jedničkou. Je to dost kruté, ale musíme se s tím všichni nějak vyrovnat,“ vysvětluje Milan Jašek a věří, že los bude pro české hráče a hráčky příznivý.

Dvojnásobný medailista z paralympijských her Jiří Suchánek si z toho velkou hlavu nedělá. Ví, že ani na paralympiádě v Riu nebo na posledním mistrovství světa nepatřil k hlavním favoritů a o úspěchu se vždy rozhodovalo přímo za stolem. „Bronz ve dvouhře z paralympiády v Riu je mým největším úspěchem kariéry a udělám maximum, abych cenný kov přivezl i ze Španělska. Držte nám všem palce,“ vzkazuje svým příznivcům.

Na turnaji v Granadě si navíc zahraje i čtyřhru se svým parťákem z paralympiády v Tokiu 2020. Vloni se v Japonsku s Petrem Svatošem (klasifikace TT3) také probojovali do semifinále, ovšem podle Milana Jaška to budou mít letos o poznání těžší. „Na šampionátu se hrají čtyřhry v kategoriích MD4 a pak až MD8. Číslo znamená součet klasifikací obou hráčů v páru, a protože Suchánek se Svatošem mají číslo pět, budou muset hrát v kategorii MD8. Tam proti nim nastoupí hráči s výrazně nižším zdravotním hendikepem, takže jejich šance na úspěch nevidím příliš vysoko. Ale výhodou je, že se párové soutěže hrají v první polovině mistrovství, takže si hráči přinejmenším zvyknou na halu a rozehrají se. A navíc, je to sport, o překvapení není nikdy nouze,“ pokračuje Milan Jašek.

Ve čtyřhrách bude mít Česká republika ještě jedno zastoupení. Mix si spolu zahrají Tibor Chmela (klasifikace TT10) a Nela Kemlinková (klasifikace TT9). Budou hrát v kategorii XD20. Oba samozřejmě nastoupí také ve svých kategoriích v singlu.

Jedinou českou hráčkou, která si ve Španělsku zahraje pouze dvouhru, je Denisa Macurová (klasifikace TT11). Ve své kategorii už v letošní sezoně zaznamenala na mezinárodních turnajích několik dílčích úspěchů a také ona odlétá s nadějí na medaili. „Mým největším úspěchem ve dvouhře je prozatím bronz z loňského roku na paralympijské kvalifikaci ve Slovinsku. Na mistrovství světa bych se chtěla také probojovat co nejdál, nejlépe mezi čtyři nejlepší,“ říká hráčka, která například letos v červnu společně s Ukrajinkou Kosminovou vyhrála čtyřhru WD22 na Czech Para Open v Ostravě.

Foto: Český PARA sport/Luděk Šipla

Kompletní informace o PARA MS najdete ZDE

související články