KONEC

TJ Ostrava KST

SK Dobré

Extraliga žen / 19.04.2024 / 17:00

KONEC

SKST Liberec

SKST TESLA BATTERIES Havířov

Extraliga mužů / 19.04.2024 / 17:00

KONEC

KT Praha

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 19.04.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SK Dobré

Extraliga žen / 20.04.2024 / 14:00

KONEC

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

SKST Charvát Havířov

Extraliga žen / 20.04.2024 / 15:00

KONEC

MK Řeznovice

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 20.04.2024 / 18:00

KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 25.04.2024 / 18:00

KONEC

SKST PLUS Hodonín A

TJ Ostrava KST

Extraliga žen / 26.04.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 26.04.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 27.04.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 28.04.2024 / 11:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 01.05.2024 / 17:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

NH Ostrava

SKST Chodov

Extraliga mužů / 02.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 03.05.2024 / 18:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

SKST Liberec

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 03.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

TJ Ostrava KST

Extraliga žen / 05.05.2024 / 16:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

Jančařík s Matelovou mistry republiky ve dvouhře

Třídenní šampionát mužů a žen v Praze skončil finálovým blokem, v němž se rozhodlo o nových mistrech republiky ve všech pěti soutěžích. Ve dvouhrách se z osmého zlata radovala Hana Matelová, naopak poprvé si pohár pro vítěze převzal Lubomír Jančařík.

Finále dvouhry žen nabídlo úžasný souboj dvou hráček, které se spolu utkaly už na loňském šampionátu v Havířově. Tam zvítězila v semifinále Zdena Blašková a došla si až pro mistrovský titul. Tentokrát v přímém souboji o zlato uspěla Hana Matelová, když svoji soupeřku porazila 4:3. „Mám neskutečnou radost. Poslední týdny jsem měla extrémně náročný program, byla jsem dvakrát v Asii a pak jsem ještě musela hrát play off francouzské ligy. Proto jsem se tady v Praze přihlásila pouze do dvouhry, náročnější program bych nezvládla fyzicky a ani psychicky,“ řekla po vítězném duelu.

Získala svůj osmý titul v singlu, čímž o jeden překonala svoji reprezentační trenérku Renátu Štrbíkovou. „Moc jsem chtěla vyhrát. My jsme se s Renčou v Singapuru bavily o tom, jestli se mi to povede. A musím říct, že jsem na sebe moc pyšná. Vyhrát osmkrát republiku v generaci hráček, jako byly Renáta Štrbíková, Iveta Vacenovská nebo Dana Čechová, to je opravdu skvělý pocit. A to jsem asi jen na třech šampionátech chyběla, myslím, že pouze dvakrát jsem na mistrovství republiky, když už jsem hrála, nezískala titul,“ usmívala se spokojeně.

K finálovému duelu se Zdenou Blaškovou dodala: „Začala jsem hodně opatrně, byla jsem nějak zaskočená. Ani nevím proč. Důležitý byl kontaktní set na 1:2 a pak hlavně odvrácený mečbol za stavu 1:3. To mi dodalo hodně psychických sil a začala jsem si věřit. Myslím, že jsem ve finále na mistrovství republiky nikdy neprohrála. Taky musím poděkovat Marii, která seděla na lavičce. Ono to nebylo ani o tom, že bychom spolu probírali taktiku během zápasu, ale cítila jsem její podporu při každém míčku.“

Posledním zápasem mistrovství republiky bylo tradičně finále dvouhry mužů, kde proti sobě nastoupili finalisté loňského mistrovství. Výsledek byl opačný než v Havířově. Lubomír Jančařík porazil Pavla Širučka 4:1 a poprvé v kariéře vybojoval mistrovský titul ve dvouhře. Začal podobně jako Matelová hůř, ale od druhého setu už byl lepším hráčem a vyhrál naprosto zaslouženě. „Nemyslím, že bych měl nějaký blok nebo byl nějak nervózní z toho, že jsem ještě nikdy šampionát nevyhrál. Ale pochopitelně jsem po titulu toužil. To jako na kterémkoliv jiném turnaji, chci ho zkrátka někdy vyhrát. A mám obrovskou radost z toho, že se mi to povedlo.“

Srovnat finálové zápasy na mistrovství republiky v posledních dvou letech dost dobře podle jeho slov nešlo. „Vloni hrál Pavel fantasticky a nedal mi žádnou šanci. Tady jsem měl pocit, že není na turnaji v úplné pohodě a o to větší šanci na úspěch jsem cítil. Nebyl tak jistý, hrál trochu pomaleji, než jsem u něj zvyklý. Začátek finálového zápasu mu ještě vyšel, ale když jsem stáhl jeho náskok ve druhém setu, byl trochu zaskočený. Pak už jsem to režíroval já,“ usmíval se spokojeně.

Ve čtyřhře žen se z mistrovského titulu radovaly Jana Vašendová s Klárou Hrabicovou, když ve finále porazily Kristýnu Štefcovou a Gabrielu Štěpánovou 3:1. Finále čtyřhry mužů bylo podstatně vyrovnanější. Za stolem se setkali hned tři hráči, kteří vloni startovali v českém týmu na juniorském mistrovství Evropy. Proti dvojici Štěpán Brhel, Martin Šíp, stál společně s Vítem Kadlecem další mladík Adam Štalzer. Pár Brhel, Šíp na turnaji vyřadil nasazené jedničky Širučka s Reitšpiesem a uspěl i v boji o zlato. V pátém setu zvítězil 12:10.

V dopoledním nedělním programu se hrála semifinále singlů a deblů, na závěr pak finálový duel v mixu. Do finále mužské dvouhry postoupili dva nejvýše nasazení hráči. Zatímco Pavel Širuček ovšem zůstal v rozcvičovací hale, protože jeho soupeř Jiří Martinko ze zdravotních důvodů boj o finále vzdal, Lubomír Jančařík musel předvést maximum ze svého umění. Jeho semifinálovým soupeřem byl zkušený Tomáš Konečný. Turnajová jednička Jančařík začal lépe a vyhrál první dva sety, pak sice Konečný snížil, ale jinak dělal v průběhu zápasu přece jen více chyb a nakonec prohrál 1:4.

Také v ženské dvouhře se z postupu radovaly nejvýše nasazené hráčky Hana Matelová a Zdena Blašková. Obě si se svými soupeřkami poradily poměrně snadno. Nikita Petrovová vzala set Zdeně Blaškové a Karin Grofová stejně tak prohrála s Hanou Matelovou 1:4.

První finálový souboj o titul ovládl nejvýše nasazený pár Jan Valenta, Zdena Blašková, který porazil Martina Šípa s Veronikou Polákovou 3:0. Tři týdny před světovou olympijskou kvalifikací se tak představil ve velmi dobré formě. „Hodně jsme v poslední době trénovali, ale vůbec se nám nedařilo v tréninkových setech. Například s Martinem Šípem a Verčou jsme na tréninku prohráli dva sety a ani jsme neměli moc šanci. Ale je vidět, že jsme formu vyladili správně, tady nám to šlo skvěle,“ řekla po vítězném finále Zdena Blašková.

Její deblový spoluhráč souhlasně pokyvoval hlavou a dodal: “Tohle je mistrovství republiky, což je samozřejmě úplně něco jiného než trénink. Větší stres, větší zodpovědnost a v našem případě i trochu větší tlak. Chtěli jsme vyhrát a potvrdit naše nasazení. Moc se oba těšíme na olympijskou kvalifikaci. Je to obrovská čest a taky samozřejmě stejně tak obrovská šance poprat se o účast na olympiádě. Nic tak důležitého jsem ještě v kariéře nehrál.“ A s tímto názorem Jana Valenty pochopitelně naopak souhlasila i Zdena Blašková.

Mistrovství ČR mužů a žen, 2024

Výsledky hlavní soutěže

Dvouhra mužů, semifinále: Lubomír JANČAŘÍK (Jura Morez TT) – Tomáš KONEČNÝ (SF SKK El Niňo Praha) 4:1 (7,7,-8,5,10), Pavel ŠIRUČEK (HB Ostrov) – Jiří MARTINKO (SPG Felbermayr Wels) 4:0 w.o. Finále: Lubomír JANČAŘÍK – Pavel ŠIRUČEK 4:1 (-5,8,9,7,12).

Dvouhra žen, semifinále: Hana MATELOVÁ (ASRTT Etival) – Karin GROFOVÁ (SKST Hodonín) 4:1 (8,-4,6,7,7), Zdena BLAŠKOVÁ (HB Ostrov) – Nikita PETROVOVÁ (TJ Ostrava KST) 4:1 (7,6,6,-10,6). Finále: Hana MATELOVÁ – Zdena BLAŠKOVÁ 4:3 (-5,-9,4,-3,10,6,7).

Čtyřhra mužů, semifinále: Štěpán BRHEL (SKST Hodonín), Martin ŠÍP (SK DDM Kotlářka Praha) –Michal BLINKA (Agrotec Hustopeče), František ONDERKA (SF SKK El Niňo Praha) 3:0 (8,7,9), Vít KADLEC (TJ Ostrava KST), Adam ŠTALZER (SKST Havířov) – Antonín GAVLAS, Dmitrij PROKOPCOV (SKST Chodov) 3:0 (8,3,9). Finále: Štěpán BRHEL, Martin ŠÍP – Vít KADLEC, Adam ŠTALZER 3:2 (-8,7,-6,10,10).

Čtyřhra žen, semifinále: Kristýna ŠTEFCOVÁ (MSK Břeclav), Gabriela ŠTĚPÁNOVÁ (SKST Havířov) – Veronika POLÁKOVÁ, Tereza PYTLÍKOVÁ (HB Ostrov) 3:1 (9,-7,10,10), Klára HRABICOVÁ (SKST Havířov), Jana VAŠENDOVÁ (MH stolní tenis Ostrava) Markéta ŠEVČÍKOVÁ (SKST Hodonín), Hanka KODETOVÁ (SKST Havířov) 3:0 (7,7,8). Finále: Klára HRABICOVÁ, Jana VAŠENDOVÁ – Kristýna ŠTEFCOVÁ, Gabriela ŠTĚPÁNOVÁ 3:1 (13,-10,9,6).

Smíšená čtyřhra, finále: Jan VALENTA (SKST Havířov), Zdena BLAŠKOVÁ (HB Ostrov) – Martin ŠÍP (SK DDM Kotlářka Praha), Veronika POLÁKOVÁ (HB Ostrov) 3:0 (3,6,8).

Kompletní výsledky turnaje najdete ZDE

Fotogalerii z turnaje najdete ZDE

související články